Podcasts

  • 3 min

Häromdagen var jag på en fest och vi började prata om podcasts. Jag och Nicklas pratade i munnen på varandra om tips och favoritavsnitt och huruvida Alex och Sigge nu faktiskt är battre än Filip och Fredrik när vi märkte att folk runt omkring oss hade tystnat. De hade ingen aning om vad vi pratade om.

När man själv gör något väldigt mycket är det lätt att glömma att andra kanske inte gör det alls. Lyssnar på podcasts, exempelvis. Men jag tycker nog att mitt liv skulla vara minst 7% sämre utan podcasts, så jag tycker verkligen att alla borde göra det. Således: en liten podcast-guide.

Vad är en podcast?

Det är ett radioprogram som man laddar ner från internet. Det kan vara långt eller kort och handla om vad som helst. Vissa podcasts produceras av kända mediehus (till exempel SR) och andra produceras av privatpersoner.

Hur laddar man ner en podcast?

Om man har en iPhone tycker jag att det enklaste är att gå in i iTunes Store på telefonen och söka (om man vet namnet på podcasten man letar efter). Man kan också gå in under ”mer” och ”podcasts” och browsa bland populära program tills man hittar något man gillar. Sedan klickar man på programmet man vill lyssna på, och då får man upp en lista med alla avsnitt, det senaste överst. Man klickar på download så laddas det programmet ner och hamnar i den orangea appen som heter musik (den finns som standard på alla iPhones). Inne i musik-appen går man in under ”mer” så finns en en meny som heter podcasts där. Där hamnar det man har laddat ner, och det är bara att klicka på det för att lyssna.

Har man ingen iPhone kan man söka och ladda ner i iTunes Store på datan och lägga in i telefonen/mp3-spelaren manuellt. Man kan också lyssna på podcasts direkt på datorn såklart, från iTunes eller från podcastens hemsida.

När lyssnar man på podcasts?

Jag lyssnar när jag tränar/springer eller promenerar. Eftersom jag gör det nästan varje dag hinner jag dra igenom typ 5 timmars program en vanlig vecka. När man reser är en annan klassiker. På tunnelbanan gillar jag enklare podcasts (typ Filip och Fredrik). När jag flyger måste det vara P1 Dokumentär, då somnar jag direkt. Nar jag är på stranden lyssnar jag på sommarprat, så klart. Vet andra som gärna lyssnar när de diskar, i bilen, eller när de ska sova. Det handlar bara om att börja så hittar man sina tillfällen.

Vilka är mina favoriter?

P3 Dokumentär – jag har lyssnat på alla som någonsin har gjorts tror jag. Cirka 80% av min allmänbildning kommer från den har podcasten. Om du är novis, lyssna på IB-affären och Bordellhärvan och inse att Sverige på 70-talet var så jäkla läskigt.

Värvet – Har skrivit om det förr. När Kristoffer Triumf intervjuar kända och mindre kända svenskar är det alltid superintressant.

Filip och Fredrik – Sveriges största podcast som kommer ut på torsdagen varje vecka.

Alex och Sigge – Alex Schulman och Sigge Eklund började för bara några veckor sedan, men har blivit oerhört poppis. Är också ganska lättlyssnad med samtidigt allvarlig. Gillar skarpt.

Stuff Mom Never Told You – ganska svajig, men när den är bra är den grym. De tar upp väldigt blandade feminstiska ämnen och pratar om det på ett avslappnat sätt.

Here’s the Thing with Alec Baldwin – korta, roliga intervjuer med amerikanska kändisar.

Sådärja! Nåt att pyssla med när ni sitter där med era förbaskade grillar och jordgubbar och bryggor och myggor. (avundsjukan som pratar)