Plus och minus

  • 3 min

När jag skrev det här inlägget fick jag en kommentar från Stina som löd såhär:

Jag vill gärna läsa vad du tycker gör en bra blogg och hur du tänker runt ditt eget bloggande. Vad är det bästa och sämsta? Roligaste/konstigaste? Hur blir en blogg intressant egentligen?

Bra frågor, tänkte jag. Bäst att svara.

Vad är det bästa med att blogga?

1. Kontakten med er läsare. Kommentarer, tweets, mail, eller när vi ses över en fika. Har träffat så himla många bra människor genom bloggen. Några är mina bästa kompisar idag.

2. Att ha ett naturligt ställe att släppa ut alla tankar på. Och veta att människor kommer att läsa dem. Det är en något surrealistisk, men härlig, känsla.

3. Att man får roliga jobberbjudanden/möjligheter. Det är svårt att veta exakt vad som beror på bloggen och vad som beror på annat, men helt klart har jag fått chansen att göra en massa roliga grejer de senaste åren. Undervisa, skriva krönikor, åka på festivaler, sitta i jurys osv.

4. Att jag blir bättre på att skriva. Hade aldrig skrivit så mycket om jag inte var tvungen. Och ju fler timmar jag plöjer in, desto roligare är det.

Vad är det sämsta med att blogga?

1. Att leta upp länkar till artiklar och sånt. Skrev om det häromdagen, och hatar det verkligen. Så himla tråkigt.

2. När man inte hinner svara när folk hör av sig. Känns alltid lika värdelöst.

3. När folk verkar tro att jag är sämre på mitt dagjobb för att jag bloggar. Jag tycker att det är precis tvärtom. Skulle vara en mycket sämre kreatör om inte bloggen hela tiden tvingade mig att ifrågasätta det jag gör och dessutom skriva flera timmar om dagen.

Konstigaste?

1. När folk jag inte känner kommer fram till mig och säger hej och något snällt. Kan inte vänja mig vid det, men blir såhimla glad. Så klart.

2. Har fortfarande svårt att fatta varför folk som verkar ogilla mig som person och allt jag står för ändå kommer hit och läser och kommenterar. Det är ju bara att låta bli liksom? Nu menar jag alltså inte människor som inte håller med i sak, det är superviktigt, utan de som kallar mig vidrig, fruktansvärd osv oberoende av vad jag skriver. Skit i det då, kan jag tycka. Det är väldigt lätt att undvika en blogg.

Hur blir en blogg intressant?

Jag tror att man måste utgå från sig själv och det man är intresserad av. Inte konceptualisera så hårt, då tröttnar man snabbt. Jag har alltid gillat bloggar som handlar om lite olika saker, i alla fall om det är en individs blogg. Dessutom blir det då lättare att uppdatera ofta, vilket ju är helt nödvändigt för att det ska bli en blogg alls. Vad orkar man posta om fem gånger i veckan? Och låt det förändras med tiden. Jag har bloggat i ganska exakt sex år, och eftersom jag har utvecklats har bloggen ocksa gjort det. Oftast har man själv mycket hårdare krav på vad som är okej för bloggen än vad läsarna har. Många av mina mest populära inlägg är grejer jag var helt säker på skulle bomba för att de var så långt ifrån det jag i vanliga fall skriver om.

Och skit i alla råd om hur en blogg ska växa. Vet inte hur många gånger folk har sagt till mig att jag ska ha bilder, eller länka på ett visst sätt eller så. Men min blogg har alltid växt mest när jag verkligen gör det jag brinner för. Och jag har hellre en liten blogg med läsare som gillar min grej, än en lite större där jag måste vara taktisk hela tiden.

Det var det! Hoppas att du är nöjd, Stina!