Ping till Komm, Sveriges kommunikationsbyråer

  • 1 min

Ibland får jag frågor från folk som vill hitta exempel på vettig/normbrytande reklam. Ni vet, reklam som liksom har med med människor som inte är smala, vita, unga, medelklasspersoner i stereotypa könsroller utan liksom… som folk är mest?

Det är svårare än man kan tro faktiskt, i Sverige där vi så gärna slår oss för bröstet för att vi castar ”vanliga människor”. Ofta när jag rotar i mitt eget minne, och sen faktiskt kollar på filmen eller annonsen, inser jag att ”invandraren” bara var en mörkhårig svenne eller att ”den äldre kvinnan” var typ 35.

Då är det toppen med sajter som Commercial Closet, som gör jobbet åt en. Där samlas reklam som i olika avseenden avbildar homosexuella. Man kan sortera innehållet på mainstream/LGBT, positiv/negativ bild, osv (ursäkta svengelskan men sajter är amerikansk). Sjukt bra för moodboards, inspiration eller bara allmänbildning.

Nu kommer alltså frågan: är det någon som känner till om det finns liknande sajter för exempelvis reklam med etniska minoriteter, funktionshindrade, utmanade köns- eller skönhetsnormer osv? Om inte: borde vi inte starta dom?