Pengar.

  • 2 min

Om man inte tillhör the 1% är risken att man så här i januari känner att man har ganska ont om dem. Tidningarna är fullproppade av tips om hur man ska göra för att lösa problemet. Det brukar stå 1. Ta med dig matlåda till jobbet. 2. Se över dina krediter 3. Byt elbolag. Det är säkert jättebra, men SNARK. Risken är överhängande att du inte har några dåliga krediter, och om du har det, hur stor är chansen att en tidningsartikel kommer att få dig att ta tag i dem? Näpp. Ska man få ordning på det här med pengar måste det vara kul och/eller meningsfullt. Här kommer några grejer som faktiskt funkar/har funkat för mig.

1. Be om löneförhöjning. Faktum är att bara att be om det där samtalet brukar smälla på ett par tusenlappar på lönen. Är du ung och/eller kvinna tjänar du antagligen mindre än du förtjänar, rent statistiskt. Ta reda på vad dina kollegor har i lön. Ta det där obekväma samtalet med chefen. Det värsta du kan få är ett nej.

2. Tjäna pengar på annat än det du jobbar med. De flesta jag känner som har en bra privatekonomi har andra inkomster utöver sitt heltidsjobb. Vissa är duktiga på typ aktier, men de flesta håller på med sånt som inte ger så mycket betalt i sig, men som i kombination med annat ändå gör skillnad. Typ att blogga, teckna, spela skivor, skriva krönikor eller plåta bröllop. Alla de grejerna är skitsvåra att försörja sig på, men ganska lätta att få lite cash för här och där. OCH! Om folk vill att du ska göra något, typ hålla en föreläsning, glöm inte att fråga om ersättning innan du tackar ja. Förvånansvärt ofta finns det pengar som de inte erbjuder dig förrän du ber om dem. (OCH. Det är inte så himla kul/viktigt att jobba med reklam/media att man inte ska få betalt för det. Då är det bättre att lägga sin tid på att rädda valar eller hjälpa barn med läxor.)

3. Få klimatångest. Det här är mitt eget absolut bästa sparknep. Läs på så mycket du kan om att planeten håller på att gå under, och se hur ditt konto magiskt fylls på av uteblivna taxiresor, minskad slentrianshopping, mindre köttätande och lägre elräkningar. OSV.

4. Sluta köpa mode/inredningstidningar. Inte för att de är så jäkla dyra men på riktigt, de har bara ett mål och det är att få en att känna att man måste köpa en massa grejer. Jag slutade för ett par år sedan och det var helt sjukt värt. Om man gillar kläder och inredning får man fortfarande inspiration från filmer, internet, vänner och folk på gatan. Men det blir lite mer vettigt. Plus roligare.

5. Vit månad. Ingen långsiktig lösning, men balanserar en havererad ekonomi och lever fortare än kvickt. Och sjukt mycket kreddigare än att sitta med den billigaste ölen och försöka spara.

Fler idéer? Eller tar vi bara fredag nu?