Page One

  • 2 min

Sen jag flyttade till New York har jag börjat gå rätt mycket ensam på bio. Jag har märkt att det är rätt schysst att få välja film helt själv. Dessutom slipper man prata med någon direkt efter och kan smälta upplevelsen lite.

Häromdagen gick jag således och såg Page One – Inside the New York Times som är en dokumentär om världens kanske viktigaste traditionella tidning (jäklar vilket tjat det blir om NYT den här veckan, men så får det vara). På en och en halv timme får man i sig så mycket snack om affärsmodeller, Twitter, Gawker, Huffington Post, WikiLeaks och olika tiders Watergate-skandaler att man inte behöver läsa mediebloggar på minst ett år framöver. Och med tanke på hur svårt jag har för mediebloggar är jag väldigt tacksam för det. Dessutom utgör filmen ett fint personporträtt av David Carr, en före detta crackpundare som nu är tidningens viktigaste mediebevakare.

Två saker tänkte jag på efter filmen.

1. Det är oerhört befriande med människor som har starka åsikter och vågar säga dem. I filmen finns ett antal debatter mellan företrädare för olika mediehus och affärsmodeller, och de är uppriktigt förbannade på varandra och säger det, även fast de sitter i samma paneldebatt. Så mycket intressantare än debatter där alla nickar och håller med. Dessutom framstår alla som skitsmarta och sympatiska personer eftersom de uppenbarligen tror på det de själva håller på med. Note to self.

2. Lika mycket som jag tycker att internet (bredband i hemmet och wifi överallt) borde räknas som infrastruktur och betalas via skattsedeln, tycker jag nog att kvalitativ nyhetsbevakning borde göra det. Det säger sig självt att det kostar pengar att driva tidning. Det är också självklart att människor inte vill betala vad det kostar. Men om vi vill ha något att sprida i våra sociala medier är vi helt beroende av att professionella journalister granskar samhället. SR och SVT är bevis på att man kan vara statligt finansierad och samtidigt oberoende. Jag förstår inte varför man inte skulle kunna överföra samma logik till tidningar.

Försöker förgäves ta reda på om Page One kommer att gå upp på bio i Sverige.

Någon som vet?