Överleva vintern

  • 3 min

Då var det dags då. Minst fyra månader av vinter har börjat. Jag har varit lite orolig för detta, minst sagt. Förvisso har New York bitvis vidrigt väder, men det är i alla fall oförutsägbart. Även om det är 20 grader kallt finns det en möjlighet att man sitter på en uteservering några dagar senare. Och så är det ljust. Man måste ha solglasögen i januari om solen är framme. Skarpt gill på det.

Men nu ska man alltså köra första vintern i Sverige på tre år och då krävs förberedelser. I höstas gjorde jag en överlevnadslista som jag sedan dess har försökt checka av för att göra det hela så uthärdligt som möjligt. Här är den.

Införskaffa en varm vinterjacka man älskar. Man ska ha på sig den där himla jackan VARJE dag, så är det något man borde tänka lite extra på är det väl den. Snarare än, exempelvis… halsband. Det här har varit ett projekt för mig så länge jag kan minnas, men i år hittade jag faktiskt rätt. Det blev den här. Sjukt varm, sjukt stor så man får in en massa tröjor under, och tillräckligt guldig och galen för att folk ska komma fram på gatan varje dag och fråga var jag har köpt den. Mindre än så ska man faktiskt inte nöja sig med.

Hope Music Coat. OBS har funderat hela hösten på att kopiera den här tjejens hårslinga, men inte hunnit. Borde jag? 

Införskaffa varma vinterskor man älskar. Nyckeln här är ju att man ska gilla dom tillräckligt mycket för att inte ens tänka tanken att gå ut i högklackat. Dom här har iofs hängt med sen i somras, men livet blir helt klart enklare med silverspegelfärgade kängor som man inte halkar i.

Dr Martens 1460 Boot. Gräsmatta och bara ben känns för övrigt avlägset på gränsen till orimligt. 

Köp en ny kokbok. Eller låna en på bibblan eller hitta en grym matblogg eller vad som nu passar. Att laga mat är en av få aktiviteter som är bättre på vintern än på sommaren tycker jag. Att komma hem med matkassar när det är mörkt ute och sätta på bra musik och ställa sig och hacka och fixa är ju tusen procent mys. Plus att folk är mer peppade på att sitta hemma och äta den än på att springa ute ändå. Just nu lagar jag mig igenom det mesta från Green Kitchen Stories som jag har tipsat om förut.

Börja dricka whisky. Om du tror att du inte gillar whisky kan jag berätta att det tar ungefär tre månader att vänja sig (och lite längre med blended, typ ett år för mig) och det är så himla värt. Finns inget trevligare än att dricka whisky när det snöar ute.

Starta en bokklubb. Johanna tog initiativet till vår bokklubb för någon månad sen och nu är vi inne på andra boken och det är en så otroligt bra vinteraktivitet att läsa lite mer strukturerat och sen ses och snacka om det. Vår klubb bygger på att alla känner någon i gruppen men ingen känner alla, vilket gör att man faktiskt pratar om boken och inte allt annat. Just nu läser vi Alice Munros För Mycket Lycka. Eller läser och läser, jag har inte börjat än. Men snart!

Träna. På vintern måste man träna varje dag för då är man riktigt varm i alla fall under tiden man tränar och sen kanske en halvtimme efter om man har tur.

Gå upp tidigt. Den här punkten har jag inte lyckats följa. Men. Jag hörde någon forskartyp på Nyhetsmorgon som sa att om man har problem med mörkret är det viktigaste att vara ute just när solen går upp. Då är ljuset som effektivast. Så om man har möjlighet bör man alltså förlägga någon slags utomhusaktivitet kring halv 8 på morgonen.

Införskaffa het person att hångla med så att man inte behöver röra sig ute mer än absolut nödvändigt. SKOJA. Stod inte på listan. Men det hjälper helt klart.

Fler tips, någon!?