Ostron!

  • 1 min

Som trogna läsare vet var ett av mina nyårslöften i år att lära mig äta ostron. Det har gått över all förväntan. Redan i mitten av februari började jag gå från tveksam till accepterande, och nu är jag mycket förtjust. New York är en väldigt lätt stad att öva i – ostron finns på nästan varenda restaurang och kostar från någon dollar under happy hour på eftermiddagarna till kanske 15-20 dollar för 6 stycken på de allra flottaste ställena. Med svensk plånbok ar det ungefär som McDonald’s, med andra ord.

Här är några tips på bra ställen för den som har samma nyårslöfte, eller bara gillar råa levande skaldjur.

Balthazar Här måste man boka bord många veckor i förväg, men så är det också både kändistätt och vansinnigt god mat. I bakre delen av lokalen finns den enorma skaldjursbaren och ostronen är enligt folk som är mer vana än jag de bästa man kan få, kanske i hela världen. 18 dollar för 6 stycken.

Aquagrill På Aquagrill är ostronmenyn en hel sida lång. Det roligaste är att be dem välja ut några olika och arrangera sin egen lilla provning av olika sorter. Min favvo kommer från Hog Bay. Kostar mellan 2 och 3.50 dollar styck.

Blk Mkt Ganska nyöppnat ställe i East Village som håller sig till konceptet. Här finns det bara ostron och hamburgare på menyn, dock i lite olika varianter. 15 bucks för 6 helt vanliga ostron.

Hotel Delmano I korsning Berry och North 9th i Williamsburg ligger tre restauranger, och ingen av dem berättar vad de heter på fasaden. När ni har sprungit kors och tvärs ett tag hittar ni Hotel Delmano i sydvästra hornet. Här äter man ostronen till en svinstark drink, antagligen baserad på absinth eller märklig gin. Mer vuxenhipster än så blir det inte.

Lovar att återkomma med fler tips när jag nu tar mig an ett annat nyårslofte: whisky.

Bilderna har Sandra tagit på Aquagrill.