Om att inte vara så PK

  • 2 min

Jag har som sagt precis läst ut Maria Svelands bok Hatet – en bok om antifeminsm. Återkommer med ett mer ordentligt inlägg om den, men en grej slog mig så där tydligt och plötsligt under läsningen. Och det är att jag blir vansinnig när vanliga, i princip vettiga människor använder PK som ett skällsord. Eller som ett skämtord. Eller bara sätter någon slags värde i att de själva ”inte är så PK”.

Det finns ingen PK-maffia i Sverige. Men om den fanns, skulle den väl jobba för exempelvis:

– Jämställdhet mellan män och kvinnor.

– Att inte någon människa ska diskrimineras

– Att pojkar och flickor ska få klä sig hur de vill, drömma om vilken framtid de vill och ta valfri leksak från dagishyllan

– Att avskaffa rasismen

– Att vi ska ta hand om planeten så att de barn och barnbarn vi säger att vi skulle göra vad som helst för också får ett långt liv att se fram emot

– Att man inte ska proppa i djur en massa märkligheter, plåga dem tills de dör och sedan äta upp dem

– Att människor ska få älska vem de vill

– Att man ska hjälpas åt för att ta hand om barn och gamla

– Att vi som har mycket pengar ska dela med oss till dem som inte har så mycket

Alltså jag vette fan. Men jag tycker inte att det låter så himla dumt. Jag skulle till och med sträcka mig till att jag skriver under på samtliga punkter med mitt namn i största möjliga versaler.

Det är viktigt att komma ihåg att kritiken mot politiskt korrekthet från början inte kommer från avslappnat liberalt håll, eller från en middagsdiskussion som har blivit lite tradig. Den kommer från människor som absolut inte vill skriva under på de här punkterna. Genom att anklaga oss andra för att vara tråkiga eller bara stuck up, behöver man inte ens gå in i sakdiskussionen. Vi börjar vackla ändå. Kan man inte bara slappna av lite? Man vill ju inte att det här med genus ska gå för långt. Äh, jag har alltid sagt negerboll och det kommer jag fortsätta med. 

Kommentarerna kommer oftast inte från mörkermän. De kan komma från de flesta håll; från folk som är välutbildade och intelligenta. Men ärendena kommentarerna går är inte roliga. Man kan liksom inte peka PK-finger och samtidigt vara upprörd över att SD sitter i riksdagen eller att suggor fixeras i europeiska köttfabriker. Antingen är man för eller så är man emot.

Och jag är emot. Om någon kan få det lite bättre mot att jag blir retad för min tråkighet så kan jag ta det. Det är en av fördelarna med att vara stolt PK.