Nina and Sandra eat America, del 1: Subway

  • 2 min

När man bor i USA är en stor del av upplevelsen det man äter. Att man när som helst kan få tag på en riktigt bra hamburgare, en sallad som aldrig har varit i kontakt med isbergssallad eller burkmajs, en eggs benedict med massor av hollandaise eller en gigantisk frozen margarita. Men. Vi märkte snart att våra amerikanska kollegor verkar helt ointressade av stadens fantastiska matutbud. Istället svämmas skrivborden över av lådor och kassar från snabbmatskedjorna. Därför bestämde vi oss för att göra ett experiment. Vi ska testa alla snabbmats- och restaurangkedjor vi kan hitta för att se vad grejen är. Vi ska äta det de är kändast för (ingen jäkla McDonaldssallad här). Först ut är Subway, tvärs över gatan från vårt kontor på Varick Street.

Utseende/atmosfär

Subway hymlar inte med att hit går man för att köpa en macka, inte för att ha trevligt. Det ser helt enkelt fruktansvärt deppigt ut. Å andra sidan är skyltsystemet väldigt pedagogiskt, så även nybörjare som vi fattar snabbt vilka val som finns.

Service
Trots att kön ser väldigt lång ut jobbar tio snubbar frenetiskt bakom disken för att få fram mackorna blixtsnabbt, och det går rätt bra faktiskt. Stämningen är korthuggen men effektiv. Systemet går ut på att mackorna skickas fram längs ett mänskligt löpande band, så man för service av alla tio snubbar innan man är klar. Det gäller således att hålla stenkoll på sin egen macka så att ingen norpar den på vägen.

Mat
Jag testade en Chicken Bacon Ranch, Sandra en Sweet Chicken Terryaki, båda med alla tillbehör. Trots den ganska trista uppsynen var det förvånansvärt gott. Framför allt saltgurkan och fefferonin får tummen upp, liksom baconen. Plus i kanten för att mackan grillas med kyckling och ost innan resten av påläggen åker på. Något poängavdrag för att brödet var riktigt svampigt.

Prisvärdhet
För 7 dollar får jag en footlong, vilket är en absurt stor macka. Känns helt okej för en lunch.

Försvårande/förmildrande omständigheter
Jag hade tillbringat kvällen innan med ganska några för många öl och whiskyshots i Brooklyn, vilket gjorde att den smälta osten uppskattades extra mycket. Sandra var dock pigg som en spigg och landade på ungefär samma bedömning.

Helhetsbetyg: 3/5
Trots det inledande trista utseendet på såväl restaurang som mat jobbar sig Subway tack vare smaken och effektiviteten upp till en stark 3:a av 5 möjliga. Chansen för återbesök bedöms som god.