Några ord om tävlingar och mappar

  • 2 min

För första gången på nästan tio år missade jag Berghs slututställning i helgen. Det gjorde lite ont i kroppen av sitta och titta på bilder av alla glada, duktiga och salongsberusade människor. Inte minst för att jag hade förmånen att tillbringa 20 veckor tillsammans med många av er när ni var helt nya på skolan och inte visste mycket om någonting egentligen. Och nu är ni klara och kan så himla mycket. Vad tiden går.

Hur som helst, nu sitter vissa kanske redan på nya jobb eller sommarjobb. Andra ska flänga runt och mappa på byråer i Sverige och på andra ställen. Jag hoppas att det går jättebra. Det är jag säker på att det kommer att göra. En viktig grej bara: Det här med tävlingar.

På senaste tiden har jag haft lite olika mailkonversationer med superduktiga människor. De är oroliga. Jätteoroliga. För även fast de är nöjda med mappen och vet att de har koll på läget, finns det för lite pennor/lejon/ägg/whatever. Vad gör man?

Svaret är att man gör ingenting. Framför allt oroar man sig inte. Det fina med tävlingar är nämligen att det är jättekul för dem som vinner, men ingen annan orkar tänka så mycket på det. Man vet precis hur mycket man själv har vunnit, men jag kan inte ens rabbla upp vilka som fick Guldägg nu senast och då satt jag ändå i lokalen när de delades ut. Det handlar inte om att jag inte bryr mig om bra reklam eller att jag inte gläds för andras skull. Det handlar bara om att man har så jäkla fullt upp hela tiden att andras reklampriser inte riktigt klarar shortlist för ens uppmärksamhet. Om en kampanj blir superbelönad kan det naturligtvis göra att ens namn snabbare blir känt. Men det kommer aldrig att avgöra om man får jobb eller inte.

Är man tävlingsmänniska är det ofrånkomligt att man älskar att få priser och blir jättebesviken när man inte vinner. Och det är helt okej. Man får sparka i gruset och slå näven i bordet och komma tillbaka nästa år. Men man ska inte tro att det är avgörande för någonting som är viktigt egentligen. När du sitter där med din mapp kommer alla att vara upptagna av att lära känna dig och dina jobb och fantisera om allt fantastiskt ni ska uträtta ihop i framtiden. Med eller utan One Show-pennor.

Lycka till nu allihop!