Några ord om greenshaming

  • 2 min

Jag skulle vilja prata lite om en sak som jag utsätts för med jämna mellanrum, nämligen greenshaming. Det går till så att en säger eller gör något (exempelvis postar en bild av en bil på sociala medier), varpå människor påpekar att hen som har gjort detta är en dålig människa ur miljösynpunkt. Oftast består kommentaren av något sarkastiskt påstående. Jag skulle gissa att de flesta av er har varit med om något liknande i något sammanhang.

Jag skriver i de flesta fall under på att det privata är politiskt och att man bör leva som man lär. Det blir lätt hycklande om det man säger och det man gör står alltför långt ifrån varandra. Men det gör inte att jag tycker att det är det minsta rätt att greenshame:a andra människor, vilka de än är.

För det första är inte greenshaming på något sätt konstruktivt. Om man på allvar vill påverka människors beteenden funkar det inte att peka finger. Då måste man ta sig tid att förklara, resonera, komma med fakta och alternativ. Att säga ”du är dum!”, oavsett vilken fråga det gäller, riskerar snarare att få den andra att gå i försvarsställning och verkligen inte vilja ställa bilen, sluta äta kött eller vad det nu må vara man vill ändra på.

För det andra riktas greenshaming nästan alltid mot symboler, snarare än reella problem. Det stämmer, till exempel, att jag lånade en bil två veckor i somras. Det stämmer att det hade varit bättre om jag hade cyklat eller åkt kollektivt på semestern (vilket jag har gjort utöver de fyra dagar vi körde, då med flera människor i bilen och massor av packning). Men det stämmer också att det skulle ha varit betydligt sämre för miljön om jag hade hoppat på ett flyg till Frankrike, eller lagt en bit nötkött på grillen de flesta dagarna under semestern, eller bott i en villa på landet istället för en lägenhet i stan resten av året. Den här typen av symboltänk riskerar att göra att vi faktiskt missar en massa allvarliga problem. Vi ser inte biffen för alla SUVs, så att säga.

För det tredje blir jag, kanske en smula barnsligt, så förbannat trött på att de som gör mycket ska få skit för att de inte gör allt, medan många andra inte gör ett skvatt och kommer undan med det. Jag tycker som sagt att greenshaming är principiellt fel, men OM man nu nödvändigtvis ska ägna sig åt det tror jag inte att just jag och folk som liknar mig i övertygelse och livsval är de som behöver det bäst. På instagram finns det hur många människor som helst som flauntar livsstilar som är betydligt mindre hållbara än min. De kanske behöver ditt pekfinger mer än jag.

Grön omställning är helt nödvändigt, men inte så himla enkelt. Jag tror på starka politiska och gemensamma åtgärder för att lösa problemen, inte onyanserad kritik mot enskilda individer.