Några följdfrågor

  • 2 min

Briljanta Brita Zachari skrev häromdagen ett inlägg angående Our Legacys senaste lookbook och de minst sagt märkliga kvinnoporträtt som finns där. Här kan man läsa det (skitbra) inlägget. Hon fick även ett svar från Jockum Hallin på Our Legacy som, enligt Brita ”dock inte riktigt att det besvarar alla de frågor som finns kring detta, samtidigt som det väcker en del nya” och det kan man ju verkligen hålla med om.

Några saker jag undrar är exempelvis:

– Är det inte lite märkligt att lägga sitt varumärke helt i händerna på en fotograf? Har faktiskt aldrig hört talas om att någon har gjort det, helt utan brief, instruktioner och godkännandeprocess. Om det har skett i det här fallet (vilket jag ifrågasätter, tycker snarare att det luktar den klassiska modemanövern ”alla andra har gjort fel utom jag”) blir naturligtvis följdfrågan: varför? Verkar otroligt riskfyllt och inte särskilt smart.

– På vilket sätt är det här fotokonst och inte reklam? Jag har svårt att se hur en lookbook för ett varumärke ska bedömas som konst.

– Men när vi ändå pratar konst: Varför skulle det vara ”censur” att välja vilka bilder man publicerar? Är det då också censur när Fotografiska eller Moderna Museet gör ett urval av en konstnärs verk till en utställning?

– Vad sjutton har det med saken att göra att kvinnan på bilden är fotografens flickvän?

– Apropå följande citat: ”Med ett någorlunda ”modernt” sätt att återspegla könsrollerna borde givetvis Katherine ha varit den starka kvinnliga polisen, eller kanske en ung hänsynslös Griselda Blanco för den delen, med sin gubbe hemma väntandes i kalsongerna om man skall dra det lite längre, då med risk för att kapsejsa i totalt motsvarande riktning.”

Varför skulle det kapsejsa mer än det ni just visade? Och varför skulle det ens vara något ni behöver tänka på, eftersom ni outsourcar hela varumärket till fotografen ändå? (tillägg: Jockums beskrivning är inte en exakt spegelbild. En exakt spegelbild hade varit att katalogen öppnades med en bild på två nakna snubbar som har oralsex, och följdes av bilder på nakna män och påklädda kvinnor. Ett annat alternativ hade naturligtvis varit att ingen hade oralsex och att ingen var naken, alternativt att alla var det, men det verkar inte finnas på agendan av någon anledning)

– Slutligen: Varför tror du att Brita eller någon annan ger blanka fan i att ”Our Legacy-mannen” vill inte ha dig liggandes platt på magen. Vi gillar dig på tårna, full av uttryck”?  Kvinnor finns inte för att tillfredsställa Our Legacy-män eller någon annan, på magen eller på tårna. Det var liksom inte därför Brita skrev sitt mail och det är inte därför jag skriver det här. Det är för att vi är professionella människor i en professionell värld och ni har gjort ett riktigt dåligt jobb. Att ni tror att ni kan försvara er genom att säga hur ni vill att vi ska vara säger oändligt mycket om hur den här boken kom till från början.