Morgonpasset

  • 2 min

Nu när vi ändå pratar om etermedia måste jag passa på att i sammanhanget nämna en outsinlig kalla till irritation: Morgonpasset i P3.

Av någon anledning tror jag varje morgon, särskilt om jag har lite hemlängtan, att dagen ska bli bra om jag lyssnar på Morgonpasset när jag äter frukost. Jag tänker att det ska kännas lite hemtrevligt och uppiggande när regnet öser ner utanför fönstret. Jag har i detta helt fel.

I morse orkade jag lyssna i exakt fyra och en halv minut innan jag stängde av. Då hade programledarna Kodjo och Martina lyckats prata oavbrutet om Oscarsgalan utan att säga någonting alls. För ingen av dem hade sett galan och ingen av dem hade läst någonting om vem som hade vunnit. Och det ar väl helt okej, om ändå lite konstigt när man jobbar på ett ställe som Morgonpasset, men för guds skull: prata om något annat då. Jag vill inte höra att Martina har sett bilder på internet där Natalie Portman ”stod och höll i en statyett, så tydligen vann hon något”. Jag hade kunnat köpa det om det hände någon gång ibland. Men Morgonpassarna lyckas varje dag vara helt osannolikt okunniga om allt som händer i världen.

Att vara rolig i radio bygger i de allra flesta fall på att man är uppdaterad. Ibland inom ett speciellt ämne, men oftast blir det ju kul när man kommenterar allmängiltiga grejer på ett lite smartare sätt än alla andra. Alternativet är att som Mammas Nya Kille sitta i Umeå och undersöka de mest bisarra delarna av sin hjärna och se om det finns en nycirkusartist eller en folklivsforskare där. Det är också kul. Men det är aldrig kul att höra människor i 30-årsaldern med en allmänbildningsnivå som en 14-åring innan internet som sitter och pratar om att det är kallt ute. Inte ens om de gör det med roliga röster.

Det värsta är att jag verkligen gillar Hanna Hellquist. I krönikor, sommarprat och Jakten på Lyckan är hon jättebra. Och visst, när hon kommer in blir Morgonpasset lite, lite smartare. Men inte tillräckligt. 

Men. Jag tänker inte gnälla utan att forska vara lite konstruktiv. Låt Filip och Fredrik göra Morgonpassat istället! Det behöver inte vara direktsänt, eftersom ingenting i programmet som det är nu är dagsaktuellt ändå utom telefonsamtalen från lysssnarna och de skulle i ärlighetens namn ingen märka om de var ett par dagar eller år gamla. Man skulle i princip kunna sända om en veckas podcast varje dag med lite olika starttider, eftersom man ändå bara lyssnar på morgonradio med ett halft öra 20 minuter i taget, på sin höjd.

Så himla mycket bättre användande av public service-pengar och frukosttid. Snälla P3? Ni är ju så bra på så mycket annat.