Mitt livs mest inspirerande timme

  • 2 min

Som jag redan har nämnt var Patti Smith i Cannes tack vare byrånärverket Grey. I 45 minuter satt hon och Greys CCO, Tim Mellors, och pratade. Lågmält, förtroligt och helt trollbindande. De pratade om Pattis liv och konst. Hur det känns att ha så mycket inom sig att man måste skriva. Hur man kan bli så hög på sitt jobb att man klarar sig ifrån de droger som tyvärr tog livet av många av hennes vänner. Om akustiken i kyrkor, om tiden på Chelsea Hotel, om Janis Joplin, om att resa och sakna sin familj, om att förlora människor man älskar. Avslutningsvis läste Patti ett brev till sin bäste vän, Robert Mapplethorpe, som hon skickade precis innan han dog i AIDS 1989. Tyvärr kom det inte fram i tid och han hann aldrig läsa det.

Efteråt, när alla hade gråtit klart, stod jag och kramade en poster jag hade ryckt ner från väggen. Patti sa Oh, you got the big one! och skrev PEOPLE HAVE THE POWER stort över hela. Någon annan fick sin iPad signerad och jag vågade inte be om samma fast jag tyckte att det var en jättebra idé. Istället stammade jag något idiotiskt i stil med you’re amazing och snubblade iväg från vad som lätt var en av mitt livs mest inspirerande timmar.

Jag vill ge en stor eloge till Grey för att de fattar att inspiration och kreativitet inte handlar om reklam. Att höra en sant kreativ och inspirerande människa är mer värt än alla casefilmer i världen. Både för oss som yrkesmänniskor och som helt vanliga människor.

Något totalt oinspirerande är däremot Dagens Medias skildring av seminariet och den efterföljande presskonferensen. Till att börja med fattar jag inte varför någon i hela världen vill prata reklam med Patti Smith. Hon är en av världens viktigaste författare och poeter och musiker och presskåren frågar vad hon tycker om Twitter? Vad är det för fel på människor? Till detta läggs någon slags svenskt rekordförsök i felcitering inklusive en totalt förolämpande rubriksättning. Så här sa hon egentligen.

You know some people will say Patti, if you’re into punk rock why do you go to the opera, why are you here at an advertising convention? I’m a free person, I go anywhere the fuck I want. If I want to come to talk to people at an advertising convention they’re still people. Everyone has a mind. It’s possible to inspire people wherever you go.

Patti, you ARE amazing.