Meatless Monday

  • 2 min

Det har tagit ett tag för mig att samla ihop mig i den här frågan, men nu har jag bestämt mig. Om inte annat för att stödja Jonas Paulson och de andra politikerna som har fått ta så jäkla mycket skit i den här debatten, när allt de vill är att göra en pytteliten förändring i människors mathållning en himla dag i veckan. Från och med förra veckan kör jag Köttfri Måndag.

Anledningen till att jag inte har gjort det hittills är inte sakfrågan, utan helt enkelt att jag äter vegetariskt tillräckligt ofta (skulle tro cirka 50% av mina måltider) för att inte känna att jag måste samla ihop ätandet till en speciell dag. Men nu får det fasen vara nog.

Köttfri Måndag är ett internationellt initiativ som föreslår att människor i västvärlden väljer vegetarisk mat på måndagar. Syftet är naturligtvis att minska köttkonsumtionen, men också att få oss att tänka till kring hur vi lever någon gång i veckan. Ingen föreslår att vi ska sluta äta kött helt. Ingen vill att vi ska ligga kvidande av hunger och proteinbrist på golvet medan våra barn gråter efter hamburgare och de svenska landskapen växer igen på grund av koss-brist.

Det några kommunpolitiker har gjort är alltså att föreslå att vi kör den här grejen i skolor, på dagis och i vården. På måndagar serveras god och näringsriktig mat, men den kommer inte från djur. Det har fått människor från alla rimliga och orimliga håll att gå i taket. Över en dag. En minskning på 14%. Man ba: kom IGEN.

Det lustiga är att om ingen hade sagt nåt, utan bara serverat exempelvis ugnspannkaka, broccolisoppa, wok, bibimbap eller omelett på måndagar hade de nog inte ens märkt något. Men nu är helt plötsligt mänskliga rättigheter inskränkta och hela jordbruksindustrin på väg att gå under. Trots att vi äter 30% mer kött än för bara 20 år sedan, och de skånska slätterna uppenbarligen inte var igenväxta då heller.

Så nu kör jag. Men idag är det Fancy Friday och vi äter, dricker och dansar precis vad vi vill. Ha en fantastisk helg!