Maktlösheten

  • 2 min

Det finns så mycket man borde skriva om, varje dag. Så himla mycket att skratta åt och dela med sig av. Och tyvärr ännu mer att bli förbannad på. Sen finns det en till kategori: det som är så hemskt att man inte vet vad man ska säga.

Det är anledningen till att jag inte har skrivit en rad om det som händer i Ryssland. Jag har läst varenda tidningsartikel jag har hittat och sett varenda intervju. Men det kommer inte ut en rad. För jag vet på allvar inte vad vi ska göra. Just nu, i ett land inte så långt bort från oss, pågår vidrigheter som är för obegripliga. Det som skrämmer mig mest är nog den kalla, juridiska processen man använder sig av. Jag blir alltid mindre rädd av människor som är arga än människor som kalkylerar. Hur de med luddiga formuleringar vill förbjuda kärlek och göra barn föräldralösa. Det kommer naturligtvis inte att lyckas. Man kan inte utrota själva grunden för mänskligheten, hur många lagar man än skriver. Men många, många kommer att få lida. Meningslöst och onödigt.

Först och främst vill jag så klart säga till alla er som angående Emma Green Tregaros naglar sa att man inte ska blanda ihop idrott och politik: skäms. Det här är inte politik. Det är liv och död, mänskliga rättigheter, riktiga tårar. Det är inget man kan ”ta sen” på ett välorganiserat möte. Det Emma gjorde var en pytteliten grej, yttepytteliten, men det var ändå något. Och den som inte gör något när världen brinner, när människor lider, den har avsagt sig rätten till hjälp. Den som dessutom protesterar när ANDRA gör något, den blir medbrottsling.

Och med det sagt: Vad sjutton ska vi göra? Att uttrycka vår ilska, högt och tydligt, att lämna våra gränser vidöppna för den som behöver skydd, att avsluta allt samarbete med Putinregimen och bojkotta OS i Moskva, det är självklart. Det är något. Men det räcker inte. Det räcker inte mot en regim som gläds åt omvärldens protester och som bygger hela sitt tankesätt kring vi och dom.

Så därför vänder jag mig till er: Vad vet ni? Tipsa om organisationer, initiativ och annat som man kan göra konkret. Jag orkar inte gå omkring i den här maktlösheten en enda dag till.