Mail skickat till Nina Åkestam, anno 2001

  • 3 min

Hej Nina,

Tänk att du är sjutton år nu. Jag vet att det känns jättemycket, och samtidigt alldeles för lite. Dina klasskompisar ska snart fylla 18 och du måste låna deras leg för att kunna följa med ut. Men jäklar vad kul ni har. Du har bra kompisar, och de flesta av dem kommer du att gilla precis lika mycket om tio år. Jag vet att det går bra för dig, i skolan och så. Du har precis träffat din första pojkvän och även fast han kommer att dumpa dig på Café Depå om tre månader är det ingen fara. Du kommer över honom på mindre an två veckor och trots att ni bor i samma stad kommer ni aldrig mer att ses. Om ett år kommer du istället att träffa någon som du blir kär i på riktigt, och det kommer att vara fantastiskt. 

Något som däremot är ett problem är att du slutade äta för ett halvår sedan. Sedan dess har du gått ner nästan 10 kilo och inget gör dig lyckligare än att ställa dig på vägen och upptäcka att ytterliga några hekto har försvunnit. Jag känner dig väldigt väl, och ändå vet jag inte riktigt varför du gör så här. Kanske är det bara för att alla andra gör det, kanske är det för att testa, kanske är det en försenad tonårsrevolt. Men jag skulle vilja berätta några problem som det här kommer att ställa till med och be dig att omvärdera beslutet.

1. Att kräkas efter nästan varje måltid. Det kommer att förstöra din mage så att du kommer att behöva åka in på sjukhus en massa gånger de närmsta åren när du hellre vill vara ute och gå igenom hemska gatroskopier och inte kunna dricka alkohol och annat trist.

2. Det kommer också att förstöra emaljen på dina tänder så att de alltid är fläckiga.

3. Du kommer att missa en massa grejer i skolan för att du inte orkar, och sen behöva plugga om alltihop nästa år när alla andra är ute och festar.

4. Du kommer att börja röka, vilket är ditt livs hittills minst produktiva beslut.

5. Du kommer behöva blunda så fort du ställer dig på en våg och be sköterskan att inte berätta vad som står där och därmed framstå som en idiot vid de kommande sju årens hälsokontroller.

6. Du kommer att driva bort flera av dina bästa kompisar för att de tröttnar på att hänga med dig, eftersom det enda du tänker på är dig själv och vad du ska äta eller inte. Du är helt enkelt skittråkig att vara med.

7. Du kommer att skämmas för dig själv resten av livet. För att en så pass smart och vettig person gick på tjejtidningsmyten om att ätstörningar är vad man ska hålla på med.

Och vet du vad det värsta är? Ingen kommer att bry sig. Du är inte det minsta speciell som gör så här. Du är en produkt av en tid och ett samhälle där man helt enkelt förväntar sig att 17-åringar ska bete sig så. Uppmärksamheten du vill ha kommer att lysa med sin frånvaro tills du slutar bete dig som tjejer ska och istället gör tvärtom. Om du bara kunde börja med det nu, på direkten, skulle jag bli mycket tacksam.

Hälsningar

Nina Åkestam, tio år senare