Lunchspecial

  • 1 min

I Stockholm finns strömmingsvagnen på Slussen. Det finns också Östermalms Korvspecialist och Palmyra Kebab i Årsta. Ni vet, ställena dit folk vallfärdar för att äta mycket god och mycket specifik mat för en 50-lapp.

Fördelen och nackdelen med dessa ställen är att de står still. Rent fysiskt alltså. Åker man till Årstavägen 57 kommer Palmyra alltid att finnas där. Det är ju tryggt och trevligt, men inte särskilt spännande. Dessutom är det omöjligt för journalister att göra en sociala-medier-vinkel på det.

Därför antar jag att det bara en tidsfråga förrän det amerikanska fenomenet gourmet food trucks dyker upp också i Sverige. Konceptet är enkelt: Bilar med fullt inredda kök kör runt i stan och stannar på olika ställen varje dag. Man följer dem via Twitter. Maten är mycket bättre än en genomsnittlig lunch och kostar nästan ingenting. Pangsuccé. Framför allt i staden där ”the economy” i allmänhet används dom svepskäl för det mesta, framför allt när man vill hävda att man trots rejäl reklambyrålön inte har råd med ordentlig lunch (vilket antagligen har mer med de personliga alkohol- och shoppingvanorna att göra än med konjunkturen).

Ska jag vara helt ärlig har jag inte lyckats träffa på någon lunchbil än, men nu ska det bli skärpning på den fronten. Efter lite research har jag satt ihop en Twitterlista med några som tydligen ska vara bra. Spana in du som bor här eller som bara är och hälsar på men vill låtsas att du bor här. (Det är het okej. Jag låtsas också.)