Lite böcker kommer här.

  • 2 min

Någon frågade om lite ordentliga boktips inför sommaren. Problemet är att lika mycket som jag älskar att läsa böcker, lika tråkigt tycker jag att det är att skriva om dem. Jag vet inte varför, och jag gillar ju att läsa andras tips och recensioner. Jag gillar inte att prata om böcker heller egentligen. Jag vill att det ska vara en privat upplevelse, mellan mig och sidorna.

Men. Nu i veckan har jag läst två böcker som var så jävlans bra att de får ett inlägg i alla fall. Den första är Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson och den andra Jag vill ju vara fri – en bok om Lena Nyman av Annika Persson.

De här böckerna har två saker gemensamt: de är välresearchade och omslaget är gult. I övrigt är de motsatta. En skönlitterär, en facklitterär. En tjock, en tunn. En kämpar för att överleva, en gör sitt bästa för att ta kål på sig själv. En som har inget, en som har allt.

Om jag kunde skulle jag sätta de här två kvinnoporträtten i händerna på alla 15-åringar i hela Sverige. De öppnar så många dörrar att det svindlar. Axelssons bok handlar om en romsk flicka i andra världskrigets koncentrationsläger, som trots att hon inte borde överlever och hamnar i Jönköping. Då börjar det som egentligen är ännu tuffare: att försöka bli svensk. Att tolka innebörden av ett höjt ögonbryn när man själv har förlorat allt inklusive sitt språk och sin identitet.

Perssons bok handlar om konst och genikult. Om en begåvad och hårt arbetande galning som bränner sig själv i alla ändar och skapar fantastiska saker, som konsumerar män och manus och oxfilé och driver bort alla men är älskad ändå.

Som sagt, motsatser. Men ändå lika intensiva och bra. Köp och läs!

Och, på tal om böcker, så har första upplagan av min bok sålt slut nu! Känns helt knäppt att så många där ute sitter med ett litet orange paket i handen. Det kommer att tryckas en andra upplaga men om du vill vara säker på att få tag på den innan semestern med allt tillhörande kaos så är det säkrast att köpa den nu. Det finns ett litet lager kvar hos Bokus, Adlibris och Akademibokhandeln (hoppas jag, fanns för ett par dagar sen i alla fall) så passa på!

Tyckte så himla mycket om den här bilden som @carolineannea postade på instagram. Så där vill jag också ha det! Fast med en annan bok då, blir ju märkligt annars.