Läskigt

  • 2 min

Jag blir inte så ofta rädd för saker. Jag har inga direkta fobier och jag går hem själv sent på kvällarna. Jag fattar inte bacillskräck och jag gillar att göra saker som riskerar att göra ont om det blir fel.

Något som gör mig riktigt rädd är dock en viss typ av människor. Människor som systematiskt hatar andra människor. Inte baserat på personliga egenskaper utan på hur de ser ut. En av Sveriges läskigaste människor i den kategorin är Pär Ström, författare till boken Mansförtryck och kvinnovälde och bloggaren bakom Genusnytt.

Alla som intresserar sig för jämställdhet snubblar förr eller senare över Pär och hans anhängare. De är jättemånga. Deras åsikter kan sammanfattas med att de anser att feminismen ar ett stort hot mot jämställdhet, eftersom den resulterar i mansförakt/förtryck och diskriminering av män, något som idag är ett betydligt större problem i samhället än diskriminering av kvinnor.

Ingen diskurs mår bra av att inte kritiseras. Feministisk teori och praktik behöver precis som alla annan teori och praktik genomlysas, diskuteras och omvärderas när den har fel. Men när Pär och hans meningsfränder sätter igång är vi väldigt långt ifrån diskussion och kritik. Snarare befinner vi oss i ett gigantiskt konspirationsteoretiskt träsk, där varje tidningsartikel och våldtäktsdom är ännu ett bevis på att kvinnor som grupp är ett steg närmare sitt mål att utrota alla män.

De flesta väljer helt enkelt att undvika Pär & Co, och det kan jag verkligen förstå. Men jag kan inte låta bli att mentalt spola tillbaka bandet till säg 1860-talets USA och byta ut ordet kvinna mot svart. Eller till 1933 i Tyskland och skriva jude istället. Precis som nu pratade man då om komplotter, konspirationer och behovet av att stoppa den enorma våg av svarta/judar/feminister som snart skulle utrota allt vi tror på. Nu är Pär Ström tack och lov väldigt långt ifrån makten i Sverige. Men han är fortfarande en representant för den mäktigaste gruppen som agiterar för att mindre mäktiga grupper måste stoppas i sin kamp for lika rättigheter, genom att peka på enskilda fall och därifrån dra generella slutsatser. Och det tycker jag är för obehagligt för att tigas ihjäl.