KONY 2012

  • 1 min

De senaste veckorna har filmen KONY 2012 spridits som sjutton. Det är organisationen Invisble Children som har gjort den som ett led i att se till att 2012 blir året då Joseph Kony, namn nummer ett på Haagtribunalens lista över eftersökta krigförbrytare, ställs inför rätta.

Klicka här för att se filmen. Den är lite lång och lite amerikanskt pompös, men poängen är viktig. Samtidigt höjs andra röster som menar att Kony förvisso måste ställas inför rätta, men att stöd till Invisible Children är helt fel väg att gå, eftersom de stöttar militär aktivitet, håller på och gör filmer hela tiden och dessutom inte använder pengarna de får in särskilt effektivt.

Sånt här är alltid svårt tycker jag. Jag har funderat och bestämt mig för att ändå stötta Invisible Children med pengar. Dels för att det inte riktigt finns något alternativ, dels för att jag inte nödvändigtvis tror att filmerna är slöseri med pengar. Jag tror att det viktigaste man kan göra för att få till stånd förändring är att sprida information. Men det måste naturligtvis vara upp till var och en. Är det någon som har ett bättre förslag på hur man kan hjälpa till?