Kappor och kungliga vindar

  • 1 min

Det går inte så bra för kungen just nu. Det går inte heller så himla bra för Sveriges medier. Jag tycker att det är helt fascinerande att så många som för ett år sedan skrev helt förbehållslöst bevakade och hyllade det kungliga bröllopet nu svänger helt om och tycker att monarki är gammalmodigt och i allmänhet en dålig idé.

Jag är helt för att man ska få ändra åsikt. Annars skulle jag fortfarande anse att skolmatsalens pannkakor är världens godaste mat och att det inte är någon poäng att bli ihop med någon om det inte är Leonardo Di Caprio och skulle således leva ett både smaklöst och ensamt liv. Men då, när man ändrar sig, ingår det någon form att självrannsakan där man funderar över vad man tyckte då och vad man tycker nu och varför man har ändrat sig. Det borde vara ingången i analysen, framför allt om man skriver för en ledarsida.

Att helt plötsligt vilja byta statsskick för att alla andra vill det, men låtsas som att man aldrig har tyckt något annat, är inte att granska samhället och makten. Det är att vända kappan efter vinden.