Kanske världens viktigaste TED Talk

  • 1 min

I ett mail från Cecilia Österholm fick jag ett tips som anknyter till förra veckans inlägg om Tribal Workers. Det är Dan Pinks Ted Talk om motivation.

Jag har sett det förr, men kollade om nu och kan inte låta bli att både fascineras och förfäras över hur rätt han NATURLIGTVIS har. Hela samhällets modeller när det gäller arbetstid, lön, bonus, semester, tidrapportering, skatter osv, bygger på företagande kring industriella revolutionen när de flesta människor utförde väldigt enkla sysslor och fick betalt för det. Sedan dess har väl i princip allt förändrats utom just strukturerna för ersättning.

Några saker jag spontant tänker på:

– Att inte vara på jobbet (semester, kvällar och helger) borde inte räknas enbart som produktionsbortfall och en förmån för den anställde. Det bör räknas som nödvändig tid för återhämtning och stimulans av kreativa hjärnor (som krävs i de allra flesta yrken, från förskollärare till börs-VD)

– Vi måste göra skillnad på vad som är lätt att mäta (antal arbetade timmar) och vad som är rätt att mäta (det vi uträttade under de arbetade timmarna)

– Vi borde beskatta produktion istället för inkomst, för att undvika att samhällets intäkter faller när vi rationaliserar vår produktionsapparat för att spara tid, pengar och resurser, vilket ju i allmänhet är något eftersträvansvärt.

Ursäkta om det här är lite flummigt, jag ligger hemma i sängen med flygplansrelaterad förkylning. Kolla på föredraget själv, framför allt om du har någon form av ledarroll.

Hej svejs.