Julklappstips!

  • 4 min

Nu är det ju då snart jul. ÄLSKAR jul. ÄLSKAR i princip allt med jul, inklusive mörkret, glöggen, plastig musik, pynt och julklappar. HÖGAR med julklappar. Finns nästan inget som är så kul som att fundera ut presenter till dem man tycker allra mest om och försöka få tag på just det. Men. Jag har förstått att alla inte tycker att det är så kul, eller i alla fall inte hinner tycka att det är kul. Och då kan de så klart kännas dumt. Att hasta in på något överfullt varuhus dagarna innan jul och försöka hitta någon meningslös grej till en person som inte behöver eller vill ha nåt rimmar ju rätt illa med i princip allt vettigt man har i kroppen.

Vissa löser det genom en överenskommelse om att de vuxna i släkten inte ger något till varandra. Vissa begränsar givandet till en specifik kategori, som att alla bidrar till ett boklotteri, att man kör secret santa med små enkla presenter, eller att alla bidrar med något ätbart. Superbra idéer, allihop, men det kräver ju att man synkar. Och eftersom många firar jul med olika konstellationer av människor kan det bli svårt att genomföra i praktiken. Därför kommer här en liten lista med julklappsidéer som inte kostar planeten något, som i princip alla vuxna blir glada över, och som inte är alltför jobbiga att få ihop (skulle du sticka strumpor till alla borde du ha börjat i september. Sorry to say.).

Fred, Frihet, Förändring

Ni vet hur alla föräldrar när man var liten önskade sig typ snälla barn eller fred på jorden? Så himla dålig önskan pga svår att ge. Men nu har Kvinna till Kvinna fixat så att man KAN ge bort fred på jorden i en liten ask. Så himla bra. Det finns tre olika presenter som fokuserar på olika aspekter av deras arbete. Här beställer man.

Rättviseförmedlingen

I Rättis shop kan man till exempel köpa Rättvisehandduken (med julmotiv, så kanske bäst till nån som man ger klapp till lite innan jul) eller Rättviseväskan (kanske Sveriges mesta hipsterprodukt). Och givetvis Rättesnöre att slå in alltihop med. Överskottet går oavkortat till Rättis arbete med att öka kompetensen på alla möjliga ställen i samhället.

Medlemskap i museer

I princip alla museer säljer medlemsskap. De brukar kosta några hundralappar och ger mottagaren fritt inträde under ett år och inbjudningar till specialevent och annat spexigt, samtidigt som man stöttar museets arbete. Och det fiffiga är ju att det finns museer för typ allt, så oavsett om din familj gillar modern konst eller spårvagnar så löser det sig. Några favoriter för mig:

Moderna Museet

Fotografiska

Artipelag

Tidningsprenumerationer

Att få en prenumeration på en favorittidning känns så himla lylligt tycker jag. Det liksom bara fortsätter komma och komma. Extra kul är så klart att få någon utländsk tidning eller nån man inte ens själv visste att man gillade. Galago har till exempel ett fint julerbjudande.

Konsertbiljetter

Man kan naturligtvis byta ut konsert mot teater, musikal eller nåt annat man gillar. Men det är kul om det är ett specifikt datum och en faktiskt biljett man får, allra helst ett par månader fram i tiden så att man hinner längta efter det. Om man ger det till någon man inte träffar varje dag kan det med fördel kompletteras med middag och häng innan eller efter.

Sport & annat skoj

Man kan så klart ge bort sport utan att ge bort själva prylarna (som kan vara svårt att veta vad människan vill ha/behöver). Högst på min önskelista skulle stå att få träna med en löpcoach eller längdåkningsspecialist några gånger. Men det kan ju också bli en yogakurs, klippkort på Klätterverket eller för den delen vilken knasig kurs som helst på Folkuniversitetet. 

Behandlingar och SPA-jox

Det här delar mänskligheten i två delar. Älskar man att någon kladdar grejer på ens ansikte/kropp i en timme, eller hatar man det? Jag älskar det, men det är ju sällan något man går och köper till sig själv, vilket är själva definitionen på en bra present. Jag skulle satsa på Kiehls (de gör behandlingar i sin butik på Mäster Samuelsgatan) Grand Hotel eller Day Spa om man tänker Stockholm.

Om budgeten tillåter: En resa

Och innan ni börjar gorma om flygresor etc så vill jag poängtera att en resa inte behöver vara lång för att vara kul. Att ta Vaxholmsbåten ut i skärgården över helgen eller ge en kompis som bor i en annan stad en tågbiljett så att hen kan komma och hälsa på är fett. Jag har aldrig fått en resa i present men har gett bort det massor av gånger och det brukar blir väldigt uppskattat. Till och med den gången vi gav en Riga-resa till Sandra men hon inte kunde åka så det slutade med att vi stageade Riga så bra vi kunde i min etta på Skånegatan. Man kan se hur det blev här.

Sådär, det var lite idéer att börja med. Och nu har jag dessutom avslöjat för alla i min familj vad ni INTE kommer att få. Nu blev ni nyfikna, va?