Jämställdhet ger fler skilsmässor

  • 2 min

Det här är det bästa anti-feminister vet: Jämställdhet ger fler skilsmässor. En studie, en vetenskaplig studie till och med, som visar det vi alla (utom de konspiratoriska statsfeministerna) redan visste: Ingen mår bättre av jämställdhet! Det leder till samhällets förfall!

I kommentarerna läggs den ena teorin efter den andra fram: Man mår bättre om man vet sin plats. Kvinnor har bättre finmotorik än män. Att veta vem som ska göra vad behåller glädjen i äktenskapet.

Det finns ju dock ett stort problem.

Om man klickar på länken till pressreleasen, börjar ingressen så här: Kvinnor och män är mest tillfreds när hemarbetet delas lika. En sådan uppdelning verkar dock inte minska risken för skilsmässa. (Rubriken är förövrigt: Flest skilsmässor bland par som delar hemarbetet lika).

Och här begår DNs journalist Kalle Holmberg en enorm klantighet. Han påstår att lika fördelning av hemarbetet ger skilmässor, när inget i studien säger det. Den pratar istället om att moderna människor i större utsträckning både delar på hemarbetet och skiljer sig lättare, just för att de har vissa värderingar och gör medvetna val. Det är inte hemarbetet som leder till skilsmässa.

Korrelation är inte kausalitet. Precis som att hela västvärlden har dragit på sig enorma sjukdomar för att någon trodde att bara för att de som äter mycket fett har fler hjärt- och kärlsjukdomar, är det fett som orsakar hjärt- och kärlsjukdomar. I det fallet har missuppfattningen sedan 60-talet orsakat miljontals människor lidande och för tidig död. Det kommer nog inte DNs misstag att göra.

Men ändå. Genom att feltolka en studie såhär, och inte överhuvudtaget problematisera det resultat man då kommer fram till (som: är skilsmässa alltid ett problem?), spelar man ganska obehagliga krafter i händerna. Vi får inte glömma att befintliga strukturer är farliga på riktigt. Kvinnor blir fortfarande dödade och misshandlade i nära relationer, de blir fortfarande våldtagna och diskriminerade. Man dör inte för att man tvättar och diskar, men allt hänger ihop. Om man måste sköta allt hemma kan man inte satsa lika mycket på lönearbete. Tjänar man inte tillräckligt med egna pengar är det svårare att ta sig ur en destruktiv relation. Så visst, jämställdhet korrelerar med skilmässor, men kanske är det precis hur bra som helst att vuxna människor får möjlighet att fritt välja hur och med vem de vill leva sina liv?

Varje gång en journalist får folk att tro att det finns nåt att tjäna på att behålla befintliga strukturer, även om det bara handlar om vem som sköter disken, kommer vi lite längre ifrån en lösning på de allvarliga problemen.