Jag ändrar mig lite

  • 2 min

I fredags hyllade jag tidningen Filter. Det står jag fast vid. Men nu har jag läst lite mer i senaste numret och måste komma med två brasklappar.

1. Vad tusan hände med könsfördelningen? Fyra långa artiklar, alla handlar om män. Filter brukar vara relativt bra på mångfald, så det här känns som en trist tillbakagång.

2. Artikeln Amish eller Hipster. Inte så himla bra va?

För det första känns det som att den borde ha publicerats tidigare. Typ för tre år sedan. Faktumet att man refererar artiklar och böcker som är mellan två och 43 år gamla borde få en klocka att ringa. Att skriva om korvstoppning, surdegshotell och långdistanslöpning som bevis på ”vart vi är på väg” hösten 2011 är knappt värdigt DN Söndag. Eller jo. Kanske DN Söndag. Men inte säg, Amelia, och framför allt inte värdigt Filter.

För det andra säger den ju ingenting. Vi åker till något Amishliknande ställe på landet där folk lever utan elektricitet (fast det gjorde de visst inte kom det fram sen.) So? Vad betyder det? Varför gör de det? Och har det överhuvudtaget något att göra med fågelskådare på Södermalm?

För det tredje är får citatet ”unga hippa kvinnor klär sig i prickiga klänningar med hög midja, romantiserar hemmafrulivet och bloggar om hur de bakar brickor med färgglada cupcakes och macarons” mig att bli helt vansinnig. De där kvinnorna finns inte, och om de gör det är de inte hippa. Det är en mediamyt som är så jäkla uttjatad och bara visar hur lata många journalister är med sin research.

Det finns människor som klär sig i prickiga klänningar. Typ Elsa Billgren, typ Underbara Clara. Sen finns det människor som romantiserar hemmafrulivet. Men de är inte samma person. De kända kvinnorna i prickiga klänningar är inbitna feminister med egna aktiebolag som jobbar så inihelskotta mycket. 50-talsestetiken är just en estetik. Eventuellt med ett inslag av grönt tänkande och kvinnlig frigörelse från tajta obekväma jeans.

För övrigt har ingen hipp person bakat cupcakes sedan 2008. Vilket verkar vara när den här artikeln skrevs. Varför Filter väljer att publicera den nu är däremot oklart.

(Fast jag tycker att Christoffer Petterssons illustrationer var jättefina.)