Internetdialekter

  • 5 min

När Fredrik Lindström gick till botten med svenska språket i program som Värsta språket och Dialektmysterier missade han en viktig del: den digitala dialekten. Den är minst lika tydlig som den talade, med den stora skillnaden att den som har dialekten i de allra flesta fall inte fattar det själv. Ändå fylls våra feeds med uppdateringar och inlägg som lika tydligt som ett skorrande R gör det möjligt att blixtsnabbt kategorisera personen som skriver.

Några exempel på dialekter i mina sociala medier följer här.

Typ 1: Vuxenhipster

Typmening: Skitkallt ute ju. *tur, då kan jag inte ha mina pastellfärgade sladdriga billiga nyinköp* *för allas jävla trevnad* Den här remixen tycker jag är GULLI. Älskar ju fioler och sånt därnt.

Karaktäristiska ord och uttryck: gullis, rolit, tröttma, älsk samt ett överdrivet användande av frågetecken, kolon, VERSALER och asterisker i formen ovan.

Fanbärare: Lina Thomsgård, Emelie Thorén

Analys: Vuxenhipstern förekommer företrädesvis på Nöjesguidens bloggar, på Twitter och Facebook. Personen är sensjuttiotalist, välutbildad, vänster och feminist och KAN naturligtvis skriva korrekt svenska, men VÄLJER att inte göra det. *orka*. Men man ska inte missta den här dialekten för någon slags slarv? Nej nej, den är minst lika utarbetad och nyanserad som: Queen’s English. Med skillnaden att ingen utanför vuxenhipstergruppen fattar det, och därför i allmänhet tycker att vuxenhipstern som pratar helt normalt i vanliga fall uttrycker sig JÄVLIGT konstigt på internetz.

Typ 2: Kyssar, rosetter och rödvin

Typmening: Och sen pratade vi om bröllop och klänningar och jobb och ledighet och om att klockan bara var nio och det kändes som vi suttit där i vårt hörn hela natten och om sommaren och rosa som egentligen är lila och kärlek.

Karaktäristiska ord och uttryck: bästa, finaste, tjusigaste, alldeles strålande, flott, vi gört! och meningar som bara fortsätter och fortsätter utan varken punkt eller komma tills man helt har tappat bort var de började men det gör inget för det är ju så fint ändå

Fanbärare: Sandra Beijer, Elsa Billgren

Analys:
Kyssar, rosetter och rödvin hittar man främst i bloggform, eftersom ingen människa orkar skriva så i sina statusuppdateringar och tweets. Hennes blogg ligger på bästa modetidningsportalen där hon har byggt upp finaste lilla internetvärlden där ingen fråga är för stor eller för liten för att kunna besvaras med ett citat ur en fransk film. Pepp! Hennes tusentals småsystrar i tonåren försöker förtvivlat härma hennes sätt att skriva men det går så där för det är jobbigt att vara sexton år och vara rädd för att bli den som blir kvar. <3

Typ 3: Metaironikern

Typmeningar:
Kan bekräfta att jag ikväll hittade en farfalle-makaron i en gnocchi-makaron-låda. Inget att hetsa upp sig över, men förstås inte heller något som passerar obemärkt förbi.

och

Dricker rödvin i familjehemmet, medan huskatten gör kärleksfulla försök att klättra in i min vänstra näsborre.

Karaktäristiska ord och uttryck: utmärkt, primär, opartisk och alla andra ord som ingen under 65 i vanliga fall använder.

Fanbärare: Madame Börje (de bra dagarna), Jonas-ad och alla skäggiga män som jobbar på reklambyrå

Analys: Metaironikern är i de allra flesta fall copywriter och tillbringar sina dagar med att få ömt vårdade texter sönderslitna av oförstående kunder. Hans enda utlopp är då Facebook eller i undantagsfall Twitter eller en halvhemlig blogg. Till skillnad från vuxenhipstern skulle han aldrig drömma om att skriva något som inte var korrekt, rentav överkorrekt. Uppdateringarna kommer sällan men ska verka spontana. I själva verket har metaironikern filat i timmar på en snustorr statusrad som vilken äldre farbror som helst hade slängt ur sig på två sekunder, helt enkelt för att han trots skägg, tweedkavaj och butter uppsyn är uppväxt med TV-spel och Kamratposten och har gamla klasskompisar som inte alls delar hans tvångsmässiga hat inför smileys.

Typ 4: Produktionsledaren

Typmening: På väg hem till landet med Wilma och Bertil… Lamm racks m Dijon senap o chevré framför brasan… Vardagslyx!!!!

(insert bild på två blonda barn här)

Kommentarer: 17

Kommentar 1: 😉

Kommentar 2: Åh vad söta dem är!!!!!!!!!!!

Kommentar 3: Åh vad GOTT!!!!!!!!! Härligt! :o)

Karaktäristiska ord och uttryck: Härligt, underbart, finaste du, sär skrivningar, rikligt användande av … och !!!!!!! samt en patologisk oförmåga att skilja på de och dem.

Fanbärare: Produktionsledare.

Analys: Produktionsledaren har blivit allvarligt skadad av att tillbringa större delen av sitt liv bland människor som låtsas att de inte klarar sig själva och inte tål någon form av kritik under sin känsliga ”arbetsprocess”.  Detta har lett till att produktionsledaren uppbådar en oförsvarligt mängd positiv energi kring de flesta delar av sitt liv, vilket spiller över i de sociala medier, i första hand Facebook, som hon använder. Till alla andras stora förtret, kan tilläggas. Det finns nämligen inget så irriterande för självmedvetna internetanvändare som Vuxenhipsters och Metaironiker som att någon i deras nätverk har mage att vara helt… omedvetna. Att komma som de är med latte, kläm grillad chevré toast och skid semester i Sälen… och inte skämmas för det alls, utan snarare tycka att det är härligt!!!!!!!!!

Okej, här skulle det ha kommit några fler typer men det var mycket jobbigare att skriva än jag trodde, så ni får hemskt gärna fylla på!

Stort tack till Max Ahlborn och Sandra Beijer för insikter, råd och stöd utan vilka skapandet av det här inlägget hade varit om inte omöjligt så i alla fall mycket tråkigare.