I kronologisk ordning

  • 5 min

Nu mina vänner kommer ett mycket praktiskt inlägg. Det är inte så roligt, men inte heller helt oviktigt. Jag får nämligen den här frågan några gånger i veckan och nu ska jag, en gång för alla, skriva ett utförligt svar helt fritt från ironi och annat trams.

Fragan:
Hur gjorde du för att få det jobb du har idag?

Svaret, i kronoligisk ordning:


2002 (18 år)
. Tog studenten från Viktor Rydberg Gymnasium (sam-sam). Sökte till Handels och kom in. Började plugga där hösten 2002. Extrajobbade med att sälja skor på Rizzo. Hatade Handels, hade nästan inga kompisar och var inte med i några föreningar.

2003. Fortsatte på Handels. Sommarjobbade på världens tråkigaste jobb, en försäkringsmäklare, med att göra branschanalyser.

2004. Gjorde klart år två på Handels, som då innebar att man var klar med det alla läste gemensamt. Sommarjobbade på samma ställe som året innan. Tog ett sabbatsår, åkte till Paris och pluggade franska på Sorbonne. Lärde mig kedjeröka, dricka rödvin och leva i minimala lägenheter med toalett i trapphuset och dusch i köket.

I lägenheten på Rue des Ecouffes där alla i Paris bor förr eller senare, hösten -05

2005. Jobbade som skidlärare i Åre. Lärde mig att bära barn i uppförsbacke och att bli utskälld av danska föräldrar. Velade in i det sista om huruvida jag skulle läsa nationalekonomi eller marknadsföring som huvudinriktning för de två sista åren på Handels. Valde marknadsföring av oklar anledning. Hatade fortfarande Handels, men tänkte att det väl var lika bra att göra klart nu när jag hade kommit halvvägs. Började plugga marknadsföring. Älskade ämnet, människorna och alltihop. Vilken tur!

2006. Gjorde klart tredje året på Handels. Skaffade en mentor genom organisationen Carpe Competencia. Sommarjobbade på reklambyrå (Akestam.Holst) med lite allt möjligt, framför allt hjälpte jag till att göra inskicken till tävlingen 100Wattaren. Började fundera på allvar på att börja med reklam. Åkte till Cannes Lions utan att känna någon. Startade den här bloggen för att skriva om det jag lärde mig. På hösten började jag MCXL, en kurs på Handels som bara handlar om reklam och marknadskommunikation. Inom utbildningen fick jag praktikplats på reklambyrån Garbergs. Började nästan gråta av besvikelse, ville vara på Le Bureau som var himla hippa. Praktiserade som planner i fyra veckor, älskade varje sekund, och blev ombedd att stanna kvar en dag i  veckan.

På Östermalmstorgs tunnelbanestation i sju år gammal skinnjacka och fådd halsduk. Gud vad jag romantiserar studentekonomin såhär i efterhand. 2006.

2007. Skrev uppsats på Handels och jobbade närmare halvtid på Garbergs. Skrev på kontrakt för fast anställning i mars. I juni la jag fram min uppsats och två dagar senare började jag heltid på byrån. Hade nog ganska bra betyg, man hämtade inte ut dem förrän tre år senare när jag skulle flytta till USA. Ehum.

2008. Jobbade på, tävlade i olika reklamtävlingar och hade väldans kul på dagtid och kvällstid. Tröttnade på att vara planner. Funderade på att gå tillbaka till Handels och forska. Bad att få testa som copywriter istället.

På maskerad med tema Kalle Anka och hans vänner, julen -08. Jag är dockan som blir skrämd av en spindel, obs.

2009. Jobbade som copywriter på Garbergs. Satt i en massa reklamjurys och paneldebatter. Började undervisa på Berghs och blev kursansvarig. Skrev krönikor i Resumé. Reste till Milano, London, New York och Borås. Jobbade helt enkelt jävligt mycket och höll på att gå i tusen bitar. Tidrapporteringsprogrammet vägrade ta emot så manga timmar jag ville mata in (och då var det bara tiden på byrån, inte bloggen, krönikorna och det andra). Började fundera på om det här verkligen var optimalt.

2010. Kännde mig väldigt färdig med Stockholm i allmänhet och mitt liv i synnerhet och kom på att jag ville flytta till New York. Hörde av mig till folk som jobbade här och satte ihop min mapp. Pratade med Sandra som ville samma sak. Frågade oss fram till kontakt med en agent. Åkte hit två veckor på sommaren och träffade 10 byråer som agenten satt upp möten med. Fick erbjudanden från tre av dem. Valde den som kändes bäst i magen. Skrev på, fixade med visum, flyttade tre månader senare. HÄR kommer poängen med att gå Handels eller annan formell utbildning som inte är Berghs. Det är nämligen mycket, mycket enklare att få visum om man har minst en bachelor. Det går annars också, men det är meckigt, framför allt om man inte har jobbat så länge. Så om du har påbörjat en utbildning kan det vara värt att gå klart den bara av den här anledningen.

Jag och Sandra hittar lite öltid mellan intervjuerna, sommaren -10.

2011 (27 år). Började trivas i New York, men vantrivdes något fruktansvärt på jobbet som visade sig vara något helt annat än vi trott. Bestämde oss för att stanna ett år och hoppas på det bästa. I april hörde två killar av sig som vi hade träffat sommaren innan. De hade nu bytt jobb och var ECDs på Wieden + Kennedy. De frågade om vi ville komma och jobba för dem. Vi sa ja. Jiddrade lite med visum och kunde byta jobb två månader senare.

I en taxi någonstans på Manhattan en väldigt sen kväll, våren -11.

Och nu har det gatt tre månader till och här är jag. Inte så rakt, inte så välplanerat. Men ändå.

Klart slut!