Hysch hysch

  • 2 min

Som människa intresserad av jämställdhet kan jag liksom inte sluta förvånas över exakt hur stort och brett det området är. Just när jag tycker att jag har hyfsat koll på läget, i alla fall i hur jag lever mitt eget liv, dyker det upp något som får mig att vackla till och tanka aj fan. Jag var visst inte färdig än. Långt ifrån.

På senaste tiden har jag därför närmat mig området mens. Jag hatar nämligen att prata om, tänka på och ens låtsas om mens. Det är ju en smula problematiskt när det är något som förekommer i ens liv (och många andras) med jämna mellanrum. Jag försöker föreställa mig hur det skulle vara om andra kroppsliga funktioner var lika jobbiga. Om folk till exempel kände sig tvungna att sänka rösten till en viskning när de behövde låna en pappersnäsduk av kollegan mitt under förkylningssäsongen.

För faktum är att medan exempelvis kräksjuka är något som drabbar de flesta av oss sällan och som dessutom är smittsamt, är mens något i de flesta fall odramatiskt som nästan hälften av världens befolkning har flera dagar i månaden. Det rör dessutom inte bara personen som har det, utan andra i närheten, alltifrån föräldrar som måste köpa mensskydd till sina barn till kollegor som måste steppa upp när någon ligger däckad med mensvärk till partners som behöver hantera PMS-humör då och då. Det är helt ORIMLIGT att tycka att det är något man behöver hyscha. Att inte prata om det i normal samtalston vid behov (till exempel när en behöver låna en tampong av en kompis) bidrar bara till en mystifiering som inte hjälper någon. Allra minst alla de yngre tjejer som är nya i gemet och kanske inte ens vågar fråga sina föräldrar om en ipren, för att det är så himla pinsamt. Inte klokt, egentligen.

Därför har jag bestämt mig för att sluta hyscha. Det är ett nytt game för mig så det går sådär. Exempelvis tappade jag en menskopp på golvet framför min kompis nya dejt på midsommardagen. Jag kan rapportera att världen inte gick under. Det visade sig tvärtom att han var superpåläst om ett biståndsprojekt som handlar om att dela ut menskoppar till unga tjejer i fattiga länder som tvingas stanna hemma från skolan för att familjen inte har råd med tamponger och bindor. Se där, vilken samtalsstartare lite mens kan vara.