Hopp om mänskligheten

  • 2 min

Igår postade jag ju ett inlägg om Får vi följa med bara för att samma kväll upptäcka att det var för tidigt! För måndagens program var nog på ricko bland det bästa jag har sett på TV. Filip och Fredrik är på en pizzeria i Trollhättan när Louise kommer in. Louise har dagen innan fått pappren från Socialstyrelsen som bekräftar att hennes gamla identitet, Lasse, nu är ett avslutat kapitel. F&F får följa med hem till Louise och hennes fru Siri och höra hela den fantastiska historien om hur det gick till för en medelålders man med hus, jättebåt, fru och barn att äntligen få hitta hem i sin identitet som kvinna.

Alltså fy sjutton vad jag bölade. Och jag gråter i princip ALDRIG, så ice queen jag är. Jag kom fram till att det finns tre fantastiska delar i den här historien.

1. Louise och Siri, naturligtvis. Så otroligt starka och samtidigt gulliga människor. Himla drömföräldrar, alltså. Man vill ju bara hänga med dem resten av livet. Det är svårt att förstå hur transsexualitet känns, tycker jag, men på de där tio minuterna kom jag bra mycket närmare att fatta.

2. Filip & Fredrik. Har på senaste tiden haft en liten svacka i mitt förhållande till de här herrarna, mest för att de är så himla sexistiska och knappt verkar fatta det själva. Det stör mig lite extra eftersom de ju liksom är smarta. Men i det här programmet fick smartheten och känslorna komma fram på riktigt och det brölades väldigt lite. De var båda så himla bra och jag blev påmind om varför jag gillar dem.

3. Sverige. Alltså fina, fina Sverige. Där ett helt vanligt könsbyte i en övre medelklassfamilj kan bli prime time TV, utan att det blir freak show. Där pizzabagaren i Trollhättan lägger huvudet på sne och lyssnar på Louise som berättar om sina glada nyheter (och försäkrar att han inte kunde ana att hon var man tidigare) och där en av våra kändaste TV-profiler går hem till en snubbe i Bergsjön och diskar hans disk.

Idag är det Super Tuesday här i USA och det avgörs eventuellt vilken av de 1%-tillhörande, växthuseffektförnekande, fejkkristna, gayhatande galenpannorna som ska få representera Republikanerna i nästa val och med ganska stor sannolikhet blir USA:s nästa president. Just därför är jag extra glad att jag vaknade med en dos Louise och Sverige i blodet. Det finns trots allt hopp om mänskligheten.