Hjälp!
- 3 min
Ganska ofta får jag mail från personer som är sugna på att flytta till New York, men inte vet hur de ska gå till väga. Så ofta, dessvärre, att om jag svarade på alla skulle jag inte hinna göra så mycket mer under en dag. Därför tänkte jag sammanfatta några tips och råd och svar på de vanligaste frågorna här. Jag hoppas att det hjälper.
1. Vem kontaktar man för praktikplats/mappvisning på en amerikansk byrå?
Personen som ansvarar för rekrytering har titeln creative manager. Kolla byråns hemsida eller googla. Jag kan tyvärr inte rekommendera att vår manager på Wieden kollar på just din mapp, om jag inte känner dig och vet att du är bra. Inte för att vara taskig eller ohjälpsam, men jag är noga med sånt och skulle aldrig tipsa om någon som jag inte personligen kan gå i god för. Däremot kan man ju alltid maila och ringa och ta det den vanliga vägen.
Tips: Håll koll på branschnyheter innan du hör av dig. Om byrån just har förlorat en stor kund och sparkar en massa människor är det nog bäst att skicka mappen någon annanstans. Och tvärtom: den som precis har fått in stora uppdrag letar med ljus och lykta efter folk. Undvik att höra av dig till byrån precis efter att de har vunnit en massa reklampriser. Det gör alla, och det är himla genomskinligt. Som byrå gillar man folk som är uppriktigt intresserade av jobben man gör mer än dem som är ute på prisjakt.
2. Vilken agent använde du och vilken agent ska jag använda?
Jag och Sandra använde en agent som specialiserar sig på folk som har jobbat ett tag. Här gäller samma sak som i fallet ovan: jag kan inte tipsa henne om dig om jag inte känner dig. Andra agenter har jag tyvärr väldigt dålig koll på, eftersom vi hittade rätt direkt. Så jag skulle testa LinkedIn, branschtidningar eller fråga andra svenskar som jobbar i New York för fler tips.
3. Jag ska precis ta examen fran Berghs/Hyper Island och vill till New York, vad ska jag göra?
Okej, inte svaret du vill ha, men: stanna i Sverige. Det är utmärkt att börja sin karriär där.
Att jobba utomlands är det bästa jag någonsin har gjort, och jag tycker alla ska prova det någon gång i livet. Men svenska byråer är superbra när man precis börjar jobba. På tre år i Sverige hinner man göra massor. Man idear, presenterar, producerar, reser, får insikt i hur en byrå fungerar. På tre år i USA hinner man i värsta fall inte göra någonting. Om man har tur får man ur sig en kampanj om året. Det finns undantag, men de allra flesta svenskar som det går bra för utomlands jobbade ett antal år i Sverige och byggde upp sin mapp innan de drog.
4. Kan du kolla på min mapp?
Ja, i mån av tid, men jag kan inte göra så mycket med den. Wieden är en stor byrå och jag har inget att säga till om när det gäller rekrytering. Men jag kan tipsa om dig till dem som bestämmer om du är duktig och jag tror att du skulle passa här.
5. Det här med att skriva på engelska, hur funkar det?
Det ar superjobbigt. Jag gick på engelskspråkigt gymnasium och universitet och har lätt för språk överlag, men får ändå kämpa som tusan. Man får läsa engelsk litteratur, lyssna på podcasts, prata så mycket man kan med kollegorna, och öva öva öva. På plussidan är amerikanska byråer vana vid utländska kreatörer. De förväntar sig inte att ens engelska ska vara perfekt, och man får hjälp med korrekturläsning och så.
En sista fråga kommer imorgon, men det svaret blev så långt att det får bli ett eget inlägg.