Hen-debatten

  • 2 min

JAG ORKAR INTE! KAN FOLK INTE BARA LÄGGA AV! sa Sandra igår när jag frågade henne om debatten om ordet hen som en tid har stormat omkring på diverse bloggar för att till sist nå DN häromdagen.

Och jag måste hålla med. Jag (och Sandra) älskar att diskutera och debattera viktiga frågor. Men diskussionen om hen är just nu varken viktig eller intressant, av den enkla anledningen att de olika sidorna inte lyssnar på varandra.

Sida FÖR säger att det är praktiskt att ha ett könsneutralt ord när man talar om en person som man inte vet könet på, inte i första hand på grund av hens sexualitet, utan för att man inte har träffat hen än. Att ordet sedan också kan dubbelanvändas för människor som inte känner sig hemma som man eller kvinna är en bonus. (Exempel: På studiebesöket ska vi träffa en polis/sjuksköterska/domare som ska berätta vad hen gör på dagarna)

Sida EMOT säger att barn för sin utveckling behöver en tydlig könstillhörighet och inte ska användas i sina föräldrars genusideologi.

Så kan man ju tycka. Båda åsikterna har sina poänger, men de har ju liksom ingenting med varandra att göra? Och därför blir den efterföljande debatten helt ointressant. Alla gräver ner sig i sina skyttegravar och anser att de andra är dumma i huvudet.

Det här är tyvärr väldigt vanligt i alla typer av debatter, och det är därför man inte pallar mer än tre minuter av program som Debatt och Kvällsöppet innan man får lust att utöva våld mot valfri möbel i hemmet. Det är inte bra TV, det är inte bra kulturdebatt och man lär sig inte ett skvatt. Kathryn Schultz förklarar de här mekanismerna väldigt bra i sitt TED Talk On Being Wrong.

Jag klandrar inte deltagarna för det här; de brinner för sin sak och får en chans att föra ut den. Men jag tycker att det är supertrist att inte debattredaktörer och moderatorer tar sitt jobb på större allvar, så att vi faktiskt kan diskutera och komma framåt i viktiga frågor.

(Vad gäller sakfrågan tycker jag naturligtvis att hen är ett jättebra ord. I engelskan säger man them när man inte vet könet på någon. Ask them what they think, exempelvis. Enkelt, tydligt, och sist jag kollade var den könstillhörigheten hos engelsktalande barn helt solklar trots detta banbrytande språkbruk.)