Hellre kvoterad än inkompetent

  • 2 min

Det har varit mycket snack om feminism och näringslivet på senaste tiden. Så mycket att jag är benägen att hålla med Sandra om 2014 faktiskt verkar bli jämställdhetens år, i alla fall på teoretisk nivå. Det bubblar överallt, även i såna forum som bekvämt brukar undvika frågan. Hurra!

En sak som jag har funderat på extra mycket i svallvågorna av Spendrup-gate är det här med att kvinnor skulle tycka att det vore så himla hemskt att bli inkvoterade i olika sammanhang. Jag kanske är konstig, men jag tycker att det är värre att bli kallad inkompetent. För så blir ju logiken: om det saknas kvinnor på maktpositioner, och maktpositioner tillsätts enbart på kompetens och helt saknar inslag av positiv särbehandling av män, innebär ju det att jag, om jag inte har en maktposition, helt enkelt är inkompetent. Dum i huvudet. Jag fick visserligen samma skolresultat som killarna, jag gick visserligen på samma elithögskola med samma betyg och samma typ av jobb efteråt. Men på något sätt lyckades jag ändå inte tillgodogöra mig den kompetens som killarna gjorde. Vi gjorde precis samma saker men det fastnade inte hos mig, eller hos någon av de tiotusentals andra kvinnor som har gått samma utbildningar och jobbat på samma typer av företag. Kanske blödde vi ut den med mensen, vad vet jag.

Jag har blivit inkvoterad i en massa olika sammanhang, mer eller mindre tydligt. Alltså, folk har sagt något i stil med: vi behöver en person som kan det här och det här, och eftersom vi har så många män i sammanhanget redan vore det bra om personen också var kvinna. Annars hade jag inte haft en chans. För som samhället ser ut nu finns ofta inte alternativet för kvinnor att anses kompetent nog att ta jobbet. Det är kvotering eller inget alls. Och jag måste säga att jag varje dag i veckan tar ett intressant jobb på kvotering, så att jag får chansen att visa att jag faktiskt kan göra det. För vad än Spendrup och kompani påstår, så tror jag inte att kompetensen sitter i könet. Jag tror att jag och andra kvinnor kan göra ett precis lika bra jobb som män med samma erfarenhet och utbildning. Och om enda sättet att visa det är genom lagstadgad kvotering, då tar jag emot det erbjudandet med glädje.