Hejur från Islandur

  • 1 min

Nu är jag alltså i Reykjavik på mitt livs första akademiska konferens. Igår presenterade jag mitt livs första akademiska papper (vissa av er har undrat om det finns att läsa någonstans, men det gör det inte riktigt än. Konferenspapper är ett första steg mot publicering, men det har inte gått igenom reviewprocessen än så man kan inte säga att det liksom är godkänt). VÄLDIGT mycket att vara nervös över således, men det gick bra.

Saker jag gillar med Island:

Utsikten från vårt hotell. Står alltså 50 centimeter från entrén och plåtar den här.

Håll-käften-landskapet

Den här kyrkan.

Utsikten från den här kyrkan.

Det här huset.

Att ingång faktiskt heter Inngangur. Allt slutar på -ur. Stringent och enkelt.

Sen gillar jag också väldigt mycket att det är självklart för en isländsk professor i finans att lägga ett genusperspektiv på den ekonomiska krisen. Since it was young men who drove our economy off a cliff, it’s only natural that we look to other sources to fix the problems, kommenterade han enkelt faktumet att Island nu har betydligt fler kvinnor på toppositioner än innan krisen. För islänningarna är det självklart att maskulinitetsnormer, där folk (kvinnor som män) tuppar sig mot varandra och tävlar om vem som kan vara modigast och tjäna mest pengar, är en viktig anledning till att det gick som det gjorde 2008. Och om ett system har visat sig dåligt, provar man något annat. Kändes väldigt uppfriskande att lyssna på.

Ikväll kommer vi tillbaka till Stockholm och imorgon kickar vi igång både masterstudenterna (i marknadsföring) och bachelorstudenterna på Handels med temat Hur sjutton ska vi bli det vi vill? Hoppas att träffa några av er då!