Här kommer dom: boktipsen!
- 5 min
Den överlägset vanligaste önskningen när jag efterlyste sådana var boktips. Det är så himla bra tycker jag. När ni får välja vad i hela världen ni vill läsa om vill ni läsa om mer saker ni kan läsa. Fatta hur smarta ni kommer att bli, trots att ni redan är så sjukt smarta?!
Jag har ett kluvet förhållande till böcker. Jag ÄLSKAR dom. Jag släpar runt på dom i handväskor och kors och tvärs över Atlanten och shoppomaniac-handlar på Söderbokhandeln trots att jag inte har råd och använder pocketböcker från 70-talet som snuttefiltar. Samtidigt ger dom mig ångest, för det finns alldeles för många. Hur många jag än läser kommer varje dag någon att säga att det finns något annat man MÅSTE läsa. Och 90% av det jag läser kommer jag inte ihåg hur bra det än var, vilket är störigt i sig. Ofta börjar jag läsa en bok för att inse på sidan 3 att jag redan har läst den. Kaos, är ordet.
Men. Några titlar har ju fastnat. Här kommer först lite om fackböcker, för det verkar vara vad ni är mest sugna på. Sen kommer ett om skönlitteratur någon gång också.
Michael Pollan: In Defense of Food
Den här boken handlar om mat, främst livsmedelsindustrin, och är så smart och lättläst som det bara kan bli. Fick den av en kompis i våras och den förändrade typ mitt liv. Man blir mörkrädd och samtidigt förbannad för att det finns så mycket dumheter som pågår utan att nån verkar vilja göra något åt det. Det bästa är att den också kommer med konkreta råd för hur man ska göra när man ligger där och hyperventilerar med ångest över att jorden håller på att gå under.
Linda Skugge: Saker under huden
Det här är väl per definition en skönlitterär bok men det var den första feministiska text jag läste och jag minns att den verkligen fick min lilla tonårsvärld att skaka. Linda sätter fingret på vad det innebär att vara tjej på ett så himla klokt sätt.
Gar Alperovitz: America Beyond Capitalism
Det finns inget som stör mig mer än i övrigt intelligenta människor som påstår att vår nuvarande kapitalism är det enda sättet att organisera ett samhälle på. Har ju skrivit om det tidigare, här och här. Det jobbiga är att de diskussionerna oftast dyker upp i sammanhang när det nästan är omöjligt att ta dem pga vin/rörigt/15 mot en. Då önskar jag så innerligt att man kunde teleportera dit en bok och sätta i händerna på dom. Den här. Den är inte så enkel och inte så rolig men man kan knappast läsa den och fortfarande påstå att det inte finns alternativ.
Henrik Berggren: Underbara Dagar Framför Oss
Oavsett vad man tycker om Olof Palme är han en av de viktigaste personerna i Sveriges historia och man bör inte gå igenom livet utan att veta lite om honom. Tar man sig igenom den här boken vet man mycket. Och inte bara det, man får en genomgång att cirka allt politiskt som hände i Sverige 1920 till 1990. Inte för att man minns det sen kanske när man ska försöka briljera i någon diskussion, men oddsen ökar ju helt klart.
Fanny Ambjörnsson: Rosa, den farliga färgen
Ambjörnsson är genusvetare och håller en superproffsig distans till det hon skriver om. Färgen rosa ej undantaget. Det blir nästa bisarrt när man inser att man läser om en FÄRG och att det finns så otroligt många vinklar och åsikter om den. Det här är applicerad akademi när det är som bäst, tycker jag. Plus sjukt snyggt omslag på boken.
Karin Johannison: Melankoliska rum
Den här boken är en samling essäer om ”ångest, leda och sårbarhet i förfluten tid och nutid”. Handlar om deppiga människor, helt enkelt. Johannison är ju ett geni och det här är så himla intressant eftersom man får lite förståelse inför hur samhället vi lever i påverkar oss in i minsta detalj.
Micael Dahlén: Nextopia
Micke är min handledare för doktorsavhandlingen och det här är hans kändaste bok. Den handlar om att förväntningarna på framtiden oftast är mer värda än upplevelserna i sig. Plus fullpackad av fakta om lycka i olika länder och sånt. Känns som att jag hela tiden refererar till den här boken i de underligaste sammanhang.
Timothy Ferriss: Fyra timmar arbetsvecka
Det här är väldigt typisk dick-litt. Man köper den på en flygplats och sträckläser den på planet och det mesta som står är självförhärligande dravel. Men. Den är väldigt intressant för den som funderar på att leva grönt. Den handlar nämligen om att utgå ifrån vad man vill göra och uppleva innan man dör, och hur man sedan designar sitt liv för att med minsta möjliga ansträngning lyckas med det (därav titeln). Ferriss ifrågasätter allt vad status och facetime och konsumtion heter, men med perspektivet Wall Street snarare än skogsmulle.
Simone De Beauvoir: Det andra könet
Ska säga det tydligt: Man behöver inte läsa hela. Det finns inte ens någon poäng med att läsa hela. Men för den som är intresserad av jämställdhet är det här ett så himla bra uppslagsverk. Åter till källan, liksom. De Beauvoir var den första som konstaterade att våra kön är skapade och att kvinnan är underordnad mannen. Bara en sån sak. Sen gillar man ju att hon, och därmed boken, är fransk, intellektuell och knäpp. Under en period av tonårshybris försökte jag läsa den på originalspråk. Gav upp efter 20 sidor, läste den på svenska och skrev sen en bokrecension till franskan. Antar att min gymnasielärare fortfarande tror att jag faktiskt tog mig igenom den. Förlåt, Earnest.
Det var det om detta. Inte på NÅGOT sätt uttömmande men nånstans att börja i alla fall. Kommentera gärna med era egna tips och några ord varför ingen bör gå igenom livet utan att läsa just detta underverk.