Guldäggsfavoriter

  • 3 min

Nu när nomineringarna till Guldägget har släppts måste man väl säga något om det. Jag tyckte att det var extremt svårt med förhandstippningen i år – delvis för att Månandes Kampanj mer eller mindre låg nere förra året och den i vanliga fall gör att man får koll på vilka jobb som görs, och delvis för att det kanske inte gjordes så jättemycket spännande reklam i Sverige 2010. Det är mycket som är bra, men inte så mycket som får en att tappa hakan. Å andra sidan är hakan kanske bortskämd efter 2008 och 2009 som var helt orimligt bra år.

Hur som helst, alla nomineringar kan man se här. Jag tycker att juryn har gjort ett jättebra jobb. Tror inte att jag saknar något alls egentligen. Får man spekulera i hur det ska gå? Ja det får man så klart. Så här tror jag:

Design
Hejar på: ICA/ICA Gott Liv. Fick mig att impulsköpa sa jäkla mycket grejer innan jag flyttade. Och bryter av i en ganska homogen nomineringsskörd.

Tror på: Ingen aning, den här kategorin är alltid helt oförutsägbar. Hade väldigt gott omdöme förra året, dock!

Direkt
Hejar på: Försäkringskassan/Tillfälligt bostadsbidrag. För att Försäkringskassan gör oavbrutet bra saker reklammässigt men får alldeles för lite kredd för det.

Tror på: ingen aning här heller. Förlåt.

Event
Hejar på: Mini Getaway. Spelar ingen roll om man kallar det interaktivt, event, integrerat eller media, det är sjuk bra och pris ska det ha.

Tror på: Weekday Tickets. De har så många nomineringar att de måste vinna något.

FIlm

Hejar på: Com Hem/OMG-cat. I all enkelhet bland det roligaste jag såg på bio förra året.

Tror pa: Halebop.

Integrerat

Hejar på: Mini Getaway Stockholm. Alla har tänkt tanken, Jung von Matt gjorde den. Klart att de ska vinna.

Tror på: Mini Getaway Stockholm.

Interaktivt
Hejar på: Don’t Tell Ashton. Är tillsammans med Mini Getaway väl den kampanj som fått störst internationell spridning. Ägg ska de ha, och den här kategorin funkar väl så bra som någon.

Tror på: Don’t Tell Ashton

Media
Hejar på: Levande Julkort. Jag hängde på den här sajten hela december. Får ihop verklighet, digitalt, funktion, utseende och varumärke på ett väldigt bra sätt.

PR
Hejar på: Bildkollen. När tjänsten kom kände nog alla spontant att det borde gå att göra något intressant av den. Den här kampanjen gjorde det och lyfte dessutom fram en väldigt viktig fråga, och positionerade uppdragsgivaren tydligt i sammanhanget.

Tror på: Vac from the sea.

Produktion
Hejar på: Hmm. Ingen riktig favorit här.

Tror på: Dåliga förlorare. Lika säkert som att Prime alltid vinner i PR.

Radio
Hejar på: Har som vanligt inte hört något av radiobidragen, så det får nog bli pass på den här. Synd, för jag gillar verkligen radio.

Tror på: Se ovan.

Tidningsannonsering
Hejar på: Papercut, för att det för en gångs skull får finnas mycket text i en nominerad annons och det gillar man ju.

Tror på: Papercut. Är även så förhandstippad till Guldskrift att alla andra inskick görs med motiveringen ”men de måste ju ha nått att välja på”.

Utomhus
Hejar på: Stadsmissionen/Hjälp oss hålla tittarsiffrorna nere. Jag sa det i december, och jag står vid mitt ord. Det här år inte bara årets bästa utomhus utan kanske de senaste fem årens bästa. Den kommer dock ha svårt internationellt med tanke på referensen, så den måste vinna här hemma.

Tror på: Stadsmissionen/Hjälp oss hålla tittarsiffrorna nere.

Andra åsikter?