Guide till: Los Angeles

  • 5 min

Då så. Då sätter vi igång med första delen av den GIGANTISKA Kalifornien-guide som jag tänker ska komma som en produktiv effekt av att jag har varit borta så hemskt länge. Jag tänker mig följande delar: Städerna, resortsen, naturen, vägarna. Kanske kommer något till eller faller bort, några delar blir nog flera inlägg. Ni som har fler tips för hemskt gärna lägga till, nu tar jag bara sånt jag själv har gjort och kan gå i god för, så att säga. Så en kan ju ha i bakhuvudet att det här är ställen som uppskattas av barnfria människor i 30-årsåldern som typ jobbar med media (hädanefter kallade vuxenhipsters). Fast säkert inte bara av dem.

Första delen blir givetvis: LOS ANGELES.

Områden: Vuxenhipsterlivet i LA cirkulerar kring områdena Venice, Hollywood, Silverlake och Los Feliz. De tre senare ligger rätt nära varandra, Venice ligger skitlångt bort. Tänkte gå igenom dem ett efter ett.

Venice: Här bodde vi. Det ligger precis vid stranden mellan Santa Monica och Marina Del Rey. Typiskt för Venice är en blandning av missbrukare och allmänna galningar (som framför allt hänger på boardwalken) och vit övre medelklass som bor i gulliga hus och går på yoga. Det är betydligt flummigare och mer avslappnat än många andra delar av LA. Det finns inga kedjebutiker, inga lyxhotell, nästan inga barer och klubbar. Huvudgatan heter Abbot Kinney och där finns några riktigt bra restauranger (Gjelina och The Tasting Kitchen till exempel), kaffestället Intelligentsia och en massa små butiker. I övrigt gör man inte så mycket i Venice utom att hänga på stranden eller gå ut med hunden. Man kan promenera överallt och tar bara bilen om man ska till något annat område. Om jag flyttade till LA skulle jag bo här, helt klart.

Venice. 

Hollywood/West Hollywood/Hollywood Hills: Någon med bättre koll skulle säkert tycka att det var idiotiskt att slå ihop de områdena, men jag fattade aldrig riktigt vad gränserna gick. Det här är väldigt typiskt LA: stora vägar, massor av folk i vissa kvarter och lugna bostadsgator i nästa. Här finns Melrose Ave och Melrose Place som var mina favoritgator att kolla kläder (där finns tex. Opening Ceremony, Isabel Marant, Rag&Bone och sånt). man kan också kändisspana på restauranger, som Urth Café och Chateau Marmont (som också är ett hotell och en barklubb). Men oftast var vi på Soho House, som har kanske världens bästa utsikt. Dessvärre måste man vara medlem eller känna någon som kan ta med en för att få komma in där.

Man får inte ta foton inne på SoHo House men dom har en fotoautomat. Win. 

Hollywood är till skillnad från Venice extremt bilberoende. Enda fördelen med det är att man relativt snabbt kan ta sig mellan områden, och till exempel köra upp Mulholland Drive och ner i Laurel Canyon där utsikten är helt fantastisk.

Silverlake/Los Feliz: Silverlake brukar kallas för LA:s södermalm, vilket egentligen är en rätt dålig liknelse, men ändå. Här är det ungt och hippt och finns massor av restauranger, butiker och barer. Café Stella var min favvo, framför allt för att deras alkoholfria drinkar var sjukt goda (viktigt i en stad där man alltid kör bil och därför sällan dricker alkohol). Los Feliz är Silverlakes storasyster, typ. Här finns det en massa schyssta hus och det är väldigt grönt och fint. Ät brunch på Alcove.

Bo: Air BnB, utan snack. Finns så många fina hus och lägenheter i LA som blir både bättre och billigare än att bo på hotell. Om du bara ska stanna ett par nätter och vill bo vid stranden är Seaview Motel i Santa Monica världens kap. Stora, fräscha rum och väldigt sköna ägare.

Baywatch!

Att göra: I LA gör man inte så himla mycket. En ledig dag går oftast ut på att åka någonstans, äta någonting och sen åka tillbaka. Men det finns så klart undantag. Konstmuséerna Getty och LACMA är fantastiska. På nöjesparken Six Flags finns typ alla världens mest extrema berg-och-dal-banor (obs, man tar alltså inte med mindre barn dit). Köp ett Platinum Pass så får du går förbi alla köer (ofta är de bortemot två timmar, så det är nästan ingen poäng annars.) Annars är en klassiker att åka till stranden så klart, antingen i Venice eller Santa Monica, eller så åker man lite längre bort till Manhattan Beach (söderut) eller Malibu (norrut).

Malibu pier. 

Att veta: Om man vill lämna Venice och Santa Monica är hyrbil ett måste. Tyvärr har ingen tänkt på att alla bilar behöver parkering, så på vissa ställen är det ett stort problem. Många hotell och restauranger har valet parking, men det är oftast svindyrt, så om man hittar plats på gatan eller i parkeringshus är det bättre. Uber är bästa taxilösningen när man går ut, det är både billigare och pålitligare än vanlig taxi. Om du har kläder som behöver lagas eller kemtvättas är det superbra att göra det i LA. Mycket snabbare, bättre och billigare än i Sverige. Samma gäller allt typ av service: frisör, manikyr, massage, biltvätt. Kolla Yelp för att hitta bra ställen i ditt område, och glöm inte att alla ska ha minst 20% i dricks. Köp ett kontantkort och använd google maps istället för att hyra GPS. Drick margaritas för kung och fosterland.