Guide för halvstora människor

  • 3 min

Om jag hade barn mellan, säg, 8 och 15 år skulle jag nog få lite panik. Vad ger man dem att göra och titta på som inte fuckar upp dem for life? Tänker ibland på att jag och mina kompisar började läsa Veckorevyn och Frida när vi var typ 12. Ryyyyyys. Och hur mycket värre har inte mainstreammedia blivit sen dess? Men, uppsidan av informationskaoset är ju ändå att det har kommit alternativ. Även om de är små och ibland svåra att hitta. Här kommer således några tips.

Ninas guide till media för halvstora människor som ska få chansen att växa upp till bra vuxna

Girls

Lena Dunhams serie om ett gäng 20-åriga brudar i New York är ALLT jag hade behövt som tonåring. Det är så roligt, verkligt och vardagsdramatiskt att jag inte vet var jag ska börja. Se se se! Varning dock: föräldrar får inte titta tillsammans med sina barn. Det är alldeles för många pinsamma sexscener för det. Kan också tipsa om att följa Lena Dunham på instagram.

http://youtu.be/VJt2O2VRj0s

Smart Girls at The Party

Världens bästa Amy Poehler intervjuar barn och vuxna, svarar på frågor och spelar knäpp musik. Väldigt roligt för vuxna också.

Youtubekanalen med alla klipp hittar man här.

Rookie Mag

Den alternativa tjejtidningen som drivs av underbarnet Tavi Gevinson. Sektionen Ask A Grown Man där kända män svarar på tonåringars frågor samsas med artiklar om mat, kläder, feminism och 90-talets RnB-grupper.

http://vimeo.com/35586001

Parks And Recreation

Samma Poehler igen, men hon är ju någon form av geni. En helt vanlig sitcom med en ovanlig huvudrollsinnehavare: en klantig, inte så snygg, överambitiös… kvinna. Känns bisarrt att det ska vara så ovanligt, men det är det.

30 Rock/allt i hela världen med Tina Fey

Förklaring överflödig.

How I met your mother

Ännu en vanlig sitcom som vågar tänja lite på gränserna: tjejer som gillar sex och fokuserar på sin karriär, killar som letar efter kärleken, folk i New York som inte gör någonting alls utom att sitta på samma tråkiga pub. Inte jättealternativt, men ändå. Inte helt fel heller. Bonusroligt att Neil Patrick  Harris, som spelar brudgalningen Barney Stinson, är gay och en stark opinionsbildare i frågan om lika rättigheter.

Babel, söndagar kl 20.00 eller alltid på SVT Play

När jag var 11-12 läste jag säkert två böcker i veckan. Fanns inte så mycket annat att göra. Hade älskat att ha Jessica Gedin som guide i det.

Stuff Mom Never Told You

Här måste man vara ganska bra på engelska, eller så kan man se det som övning. Mycket rolig blogg och podcast som på ett lättsamt sätt tar upp konstiga grejer som har med kvinnor att göra. Typ Vem var den första kvinnan att ställa upp i amerikanska presidentvalet? och Finns sjöjungfrur?

Bloggar

The Man Repeller. För dem som gillar mode finns Leandra. Hon är förvisso vuxen och alla hennes kläder kostar som en mindre lägenhet i en mellanstor svensk stad, men hon skriver och plåtar förbaskat kul med undertonen klä dig som du vill och skit i alla andra. Och så ser hon vanlig ut. Vanlig och glad. Ett svenskt alternativ är Brita Zachari.

Parisa Amiri. En salig röra, mycket Kardashians och populärkultur. Parisa skriver med en vettig agenda men utan att bli så allvarlig som många av oss andra blir.

Cissi Wallin. Jäkligt bra person på det stora hela. Hennes blogg just nu handlar om karriär.

Kakan Hermansson. För den som är lite extra intresserad av konst och/eller feminism finns geniet Kakan. Dessutom många bra tankar och svar om homo- och bisexualitet.

Musik

Och, om musik är mer deras grej, kan man kan ju alltid låta dem lyssna på några av de här briljanta människorna. 2 timmar med folk som vet var skåpet ska stå:

Bra brudar

Problem med denna lista: 90% hetero vit medelklass. SÅ: FLER TIPS? KOMMENTERA!