Grejen

  • 1 min

En fascinerande grej med New York är att alla ställen har en grej. I de flesta andra städer finns det restauranger, kaféer och barer som bara är just det. De är inte kända för något särskilt, men tuffar på ändå. Så är det inte här. Grejen kan vara storslagen, som en pool på taket med genomskinlig botten så att man kan titta ner på minglet på våningen under när man badar. Eller enkelt, som att man istället för vanlig mjölk i kaffet får mexikansk kondenserad rismjölk. Men likförbaskat finns det inte ett enda hål i väggen som inte har en grej. Vi konstaterade häromdagen att det antagligen beror på Urban Daddy, sajten som varje dag bombarderar sina medlemmar med tips om vad man absolut inte får missa av nya ställen i stan (gå med där om du är i New York då och då, man får som sagt en massa tips och rabatter och telefonnummer som kan vara svåra att få tag på). Ska man öppna mailet istället för radera det måste det liksom hända något redan i subject-raden. Det måste finnas en grej.

Några av mina favoritgrejer:

– Grillade majskolvar på Café Habana
– Spådamen och rädismartinin på Anyway
– Den hemliga dörren in till Hudson Clearwater
– Damrummet på Balthazar
– Griffeltavelväggarna och kritorna inne på toaletten på den där baren som ligger i korsningen Havemeyer och Metropolitan
– Menyn bestående av bara ostron och hamburgare på Blk Mrkt

Det är väldigt lätt att göra kopplingen till reklam här. Så lätt att jag inte ens tänker påpeka den. Men jag helt enkelt kan man väl säga att vårt jobb ofta skulle vara mycket enklare om alla som startade företag tänkte lite mer som kaffeställena i den här stan.