Games of Bechdel

  • 3 min

Nu har jag snart kollat klart på andra säsongen av Game of Thrones. Jag drog mig så himla länge för att titta på den, eftersom jag hade hört att den kvinnliga representationen i serien lämnade en del i övrigt att önska. Med andra ord: folk sa till mig att jag skulle bli skogstokig för att brudarna framställdes så fruktansvärt dåligt.

Till slut tog jag då ändå mod till mig och började titta. Jag tyckte 1) att den var sjukt spännande 2) att det (hör och häpna) var en av de mer könsmässigt okej mainstreamserier jag har sett.

Den främsta invändningen mot serien, som jag har hört, har varit att kvinnorna i princip bara är 1. Slavar 2. Prostituerade 3. Nakna. Det stämmer väl. Det är mycket naket. Men jag uppfattar det inte som objektifierande. Snarare är det ett problematiserande av ett samhälle där många kvinnors enda möjligheter att försörja sig själva är genom just prostitution. Bordellerna i GOT framställs inte som nåt härligt eller oproblematiskt. Snarare som en sista utväg i ett rätt risigt samhälle där männen (idiotiskt nog, visar det sig ofta) tror att kvinnor inte fattar vad de pratar om.

Serien har dessutom väldigt många kvinnliga huvudkaraktärer. Inte lika många som manliga, men om man jämför med exempelvis West Wing, The Wire eller 30 Rock fullkomligen kryllar det av kvinnor. Det är drottningar, livvakter, vildar, soldater, prinsessor, prästinnor, och som sagt, slavar och prostituerade. Men även de utsatta kvinnorna har såväl namn som personlighet och agenda. Alla är de i olika åldrar, av olika utseende och med olika personligheter. Och, i många fall, ordentligt påklädda.

Ett sätt av avgöra om en film eller serie har någorlunda okej kvinnlig representation är Bechdel-testet. Det säger inget om huruvida filmen är feministisk (eller bra, för den delen), men det ger en hint om någon slags genusmässig basnivå. Testet går ut på att man besvarar följande frågor:

1. Finns det minst två namngivna kvinnor i filmen?

2. Pratar de vid något tillfälle med varandra?

3. Om något annat än en man?

Här förklaras testet mer ingående.

Det låter ju inte särskilt svårt, men faktum är att det är det. Vilket är en av anledningarna till att jag har så himla svårt att förstå dem som menar att män och kvinnor i princip är jämställda nu. Kvinnor syns ju knappast alls i vår populärkultur! Av år 2012 års 10 mest inkomsbringande filmer är det bara tre (Brave, The Hunger Games och The Wow) som klarar testet. Och då pratar vi inte ett test som kollar om filmer har en politisk agenda, om den bryter könsnormer eller så. Bara om huruvida kvinnor över huvud taget existerar.

http://youtu.be/2CWM2JWM0As

Game of Thrones, å andra sidan, klarar det galant. Systrar pratar om makt, livvakter svär trohet till drottningar, mödrar och döttrar planerar framtiden. Naturligtvis cirkulerar kanske 90% av handlingen fortfarande runt män (och de pratar väldigt sällan om sina giftemål), men kvinnorna. De finns. Och även om det kanske är lite sorgligt, är det mycket bättre än det mesta andra man kan titta på.