Framtidsplaner
- 4 min
Så här års händer något spännande med min mailbox. Varje morgon ligger där några brev, oftast skrivna mitt i natten vilket får mig att tänka att skribenten nog har legat och funderat en stund innan brevet författades. Breven är alla jättesnälla och sinsemellan olika, men gemensamt har de ett stråk av panik och slutklämmen Förstår att du får många såna här mail men det vore fantastiskt om du kunde hjälpa mig.
Det är dags nu, mina vänner. Dags att bestämma vad man ska göra med hösten, de närmsta åren och kanske hela sitt liv. Inte konstigt att en och annan person ligger sömnlös.
Till att börja med måste jag understryka att jag aldrig har sökt till någon skola med arbetsprover, och jag har aldrig varit inblandad i någon sådan antagning på andra sidan heller. Jag gick på Handels och där kommer man in på betyg. Då är ju tipset rätt enkelt: plugga mer. Men jag tror ändå att jag under åren har lyckats snappa upp ett och annat mer generellt tips. Ingen garanti, men någon slags riktning kanske? Här är några tankar.
– Det gäller inte livet. Du kommer med största sannolikhet byta professionell bana flera gånger. Kanske flytta till Costa Rica, kanske skaffa 10 barn, kanske bli älskare åt en rik dam i New York. Den utbildning du kommer eller inte kommer in på i höst gäller just mest det: vad du ska göra i höst. Så få inte panik, det kommer fler höstar om det skulle vara så.
– Fundera på varför du vill göra det du vill göra. Oavsett vilken utbildning/jobb du söker till, kommer det att vara en given fråga från dem på andra sidan. Du behöver inte veta hundra procent, men ha en hypotes i alla fall. Vill du förändra världen, bli stormrik, bara få ihop tillräckligt med cash för att kunna ägna dig åt något annat du brinner för, träffa en viss typ av människor? Det finns inget rätt svar, men tänk på vad som gäller för dig och låt det styra din ansökan.
– Läs informationen och mer därtill. Kan på allvar inte nog påpeka hur viktigt det här är. Genom att bara göra rätt, rent praktiskt, övervinner man det mesta. Om man dessutom har gjort sig omaket att googla utbildningen, kanske hittat någon före detta student man bjuder på en fika och frågar lite grejer, har man en otrolig fördel. Är det något du inte fattar? Fråga. Annars kan det gå som för min kompis som skickade in sina arbetsprover till Berghs på träpanel (året därpå kom han dock in, efter att enligt instruktionerna ha monterat dem på pannå).
– Var noggrann. Folk som söker till bra skolor tar det på allvar. Du kommer inte dit om du har slarvat eller stressat. En bra process, oavsett vad det gäller, kräver tid. Man måste börja, lägga ifrån sig materialet, låta någon annan kolla på det, kolla själv igen, göra om. Om en uppgift tar fem timmar tror jag att det oftast är mycket bättre att jobba en timme i fem dagar, än fem timmar en dag, helt enkelt för att hjärnan behöver tid för att bli sitt smartaste jag. Visste ni till exempel att de flesta av mina längre blogginlägg har legat som ukast i tre veckor eller mer? Jag skriver om hur många gånger som helst, petar i detaljer och snackar med andra. Det blir nästan alltid bättre så.
– Försök inte lista ut hur ”dom” tänker. Det går så mycket rykten om hur man ska vara för att komma in på olika ställen. Jag har hört historier om folk som inte har kommit in på Berghs för att de är ”för reklamiga” och andra som inte har kommit in för att de har för lite branschkoll. För att inte prata om rykten om klädstilar, kontakter eller gruppsammansättning i olika kvoter. Jag vet inte vad som är sant, men det verkar jätterörigt. Enda slutsatsen är att man helt enkelt får vara som man är, och hoppas att det funkar. Om inte, vill man kanske ändå inte vara på det stället.
Lycka till nu allihop!