Frågelåda nr 4: Att byta jobb

  • 4 min

Häromsistens skrev jag ju om hur man gör för att skaffa sitt första jobb i reklambranschen. Någon ställde då den intelligenta följdfrågan: Men om man har ett jobb då? Hur gör man för att byta på ett bra och snyggt sätt?

Svaret:

Det finns olika anledningar till att byta jobb. Kanske har man fastnat i sin karriär och är uttråkad. Kanske vill man ha högre lön. Kanske trivs man jättebra, men vill prova att bo någon annanstans. Kanske började man någonstans som var helt fel från början och håller på att bli vansinnig.

Oavsett skäl till bytet, tror jag att följande punkter är bra att hålla sig till.

1. Sondera terrängen. Fråga folk du känner hur situationen är på olika byråer. Anställningar, nya kunder, stämning? Branschmedia kan också vara en bra källa. Hör dig för. Men! Sköt jobbsökandet diskret. Gå inte runt och berätta för allt och alla att du är missnöjd. Många tänker att det är bra ”nätverkande”, men i en så liten bransch som vår är risken överhängande att din nuvarande arbetsgivare får reda på det. Om du bara frågar om läget i allmänhet tar de flesta det bara som vänligt intresse. Har du rikigt nära kompisar är det såklart en annan femma, dem kan du fråga rakt ut.

2. Skicka trevare. Ta reda på vem på byrån du ska kontakta och bjud ut personen på lunch. Jag föredrar en sån ingång framför ett rakt jobbsökarmail. Dels är det trevligt, dels får du chansen att sondera terrängen lite innan du ställer frågan. Har du kompisar på byrån lunchar du med dem innan du ger dig på CDn eller VDn.

3. Följ upp lunchen med ett mail: Berätta hur trevligt det var och hur spännande allt byrån gör låter. Berätta att du gärna skulle vilja jobba med dem och fråga hur situationen ser ut.

3b. Varken här, eller någon annanstans i processen, ska du snacka skit om din gamla arbetsgivare. Var ärlig om någon frågar, men gå inte runt och spy galla. Ingen behöver veta varför du lämnar; det viktiga är vart du är på väg.

4. Gå igenom samma process som med första jobbet med tusentals möten och mappvisningar. Det här blir klurigt när man redan har ett jobb, eftersom sökandet är hemligt. Idealiskt tar man frukostmöten på neutral plats, något fik någonstans. Annars, försök hålla mötena tidigt eller sent på dagen när inte alla är på plats. Får fortfarande ångest när jag tänker på hur en väldigt ytlig bekant kom fram till mig på en fest för några år sedan och sa: Jaha, så du ska börja på DDB. Det var inte sant, men blir man sedd i en konkurrerande byrås lokaler kan man ge sig tusan på att någon inte kan hålla käften om det. Så förse dig med några vita lögner för dina nuvarande kollegor (någon typ av renovering är bra) och smit iväg i ottan.

5. Skriv på alla papper. Fortfarande bör ingen utom du själv, din familj och dem som har intervjuat dig veta vad som är på gång. Alltså på allvar, folk menar inget illa men är så sjukt dåliga på att hålla hemligheter. Jo, dina bästisar också.

6. Säg upp dig. Det här är bland det värsta som finns. Det är viktigt att vänta tills allt är klart och du verkligen har bestämt dig för att bespara alla en massa tjafs och ångest. Och när du väl är där, räcker det oftast bara att ta ett djupt andetag och säga som det är, tacka för en fantastisk tid och allt dina nuvarande kollegor har gjort för dig. Även om du helst vill sparka dem på smalbenen har du inget att vinna på att säga det. Din chef kommer antagligen att be dig hålla tyst om det hela tills de har hittat ”lösningar”. Gör det. Nu är du ute, och hur dum din chef än är kan du göra dem den sista tjänsten. Är ett stort fan av tjänster och gentjänster. Tror att det alltid lönar sig.

7. Bli avfirad, läs om ditt stora steg i Resumé (stjärnkreatören XX till byrån YY) och tillbringa några lediga veckor med att faktiskt göra den där renoveringen du ljög om att du gjorde när du sprang på möten.