Forsky forsky

  • 5 min

Ibland får jag frågor om vad jag egentligen jobbar med och hur det går till, så jag tänkte svara på några av de vanligaste.

Vad jobbar du egentligen med? 

Jag är doktorand i företagsekonomi på Handelshögskolan i Stockholm. Min avdelning heter CCM, Center for Consumer Marketing. Det är mitt heltidsjobb, så blogg, bok, föreläsningar etc gör jag på fritiden. Jag blev antagen till doktorandprogrammet 2012 och började i september förra året. Programmet är fyra år, så planen är alltså att göra det här till och med 2016, minst. Min doktorsavhandling handlar om oavsedda effekter av reklam. Alltså hur reklam påverkar samhället och människor, snarare än varumärken.

Vad gör du rent praktiskt? 

Att doktorera innebär att man utbildar sig till akademisk forskare. Doktorsavhandlingen, som är det man producerar under de här fyra åren, är beviset (om den blir godkänd alltså) på att man kan de akademiska spelreglerna och kan komma fram till intressanta grejer under akademiska förutsättningar. Under doktorandåren läser man en del doktorandkurser (1,5 år totalt för oss) och så jobbar man på sin egen forskning, själv och tillsammans med sina kollegor och sina handledare. Mina handledare är Micael Dahlén och Sara Rosengren, världens bästa personer cirka. Min avhandling blir en sammanläggningsavhandling som kommer att bestå av 4-5 vetenskapliga artiklar som handlar om lite olika saker. Alternativet är att göra en monografi, alltså en enda stor studie under alla fyra åren. Utöver kurser och avhandling undervisar man på kanditat- och magisternivå. Det innebär att man föreläser, håller seminarier, rättar tentor, handleder uppsatser och så vidare.

Hur forskar man i reklam? 

Det är lite olika. Hos oss på CCM håller de flesta på med experiment. Kortfattat innebär det att man utsätter människor för olika former av reklam, och sen mäter man skillnaderna i hur de reagerar. Vi har ofta stora studiegrupper med hundratals människor. Oftast mäter man effekterna genom att låta dem svara på frågor i ett frågeformulär, men man kan också använda andra mätmetoder som eye-tracking eller mätning av hjärnaktivitet. Sedan samlar man in alla svar (data) och gör en massa statistiska analyser. Efter det kan man förhoppningsvis säga något mer om hur människor fungerar som vi alla kan ha nytta av.

Vad tjänar man som doktorand? 

Vi på Handels får 14 000 kronor i månaden. Jag tror att det är bättre på de flesta andra ställen. Ni som vet får gärna berätta!

Forskade du i samma grej i din masteruppsats som nu inför din doktorsavhandling? Vad kom du fram till då i så fall och fick du bra vitsord?

Nej, då höll jag på med uppsökt reklam och reklamvärde, det som på akademiska kallas advertising equity. Jag kom inte fram till något särskilt, det gör man sällan på den nivån eftersom det är första gången man provar att forska. Men jag älskade att skriva uppsats! Vi fick halvbra betyg tror jag.

Hade du kunnat tänka dig att doktorera genast efter din examen, dvs. bara stanna i den akademiska världen?

Nej, då var jag supersugen på att jobba. Jag höll dock kontakten med mina lärare under åren jag jobbade, så jag hade ganska bra koll på vad de höll på med. Jag är jätteglad att jag inte började forska direkt, eftersom åren på byrå gjorde att jag snubblade över en massa intressanta frågeställningar. Dessutom fick jag kontakter som är bra att ha nu, både för att få extraknäck (svårt att leva på 14 000 i månaden, liksom) och för hjälp med olika delar av forskningen. Däremot tror jag min mamma, som började doktorera när hon var 40+, skulle hälsa att det är bra att inte vänta för länge, för om man kommer fram till att man älskar det (vilket de flesta gör) så hinner man inte bli professor eller liknande innan det är dags för pension.

Nackdelar med det akademiska? (som exempelvis statistik)

Statistik = det bästa jag vet, efter att skriva. Så det är ingen nackdel. Nackdelen är att allt går långsamt och är väldigt svårt. Man kan liksom inte höfta eller winga något alls. Ibland känns det hopplöst när man har suttit och jobbat på samma 10 sidor text i ett halvår. Och så kan det kännas som att hur bra det än blir, kommer ingen utanför den akademiska världen att bry sig, lika lite som att någon utanför reklambranschen bryr sig (eller ens vet) vem som fick 100 wattaren i förrgår. Bristen på pengar (i systemet alltså) kan också vara frustrerande. Att typ ha en trasig kontorsstol och veta att det inte finns pengar hos skolan för att köpa en ny.

Fördelar med det akademiska?

Att kunna leva på att sitta och bara göra grejer som drivs av ens eget intresse. Att inte ha en chef. Att ha nästan full kontroll över sin egen tid. Att om man får till det kan man faktiskt göra skillnad. Att träffa studenter. Att så småningom få ha DOKTOR eller PROFESSOR på visitkortet (dör). Att alla man jobbar med är universums smartaste och att ingen tycker att det är konstigt om man inte vill prata på tre dagar för att man är så koncentrerad på något man gör.

Kan man läsa det du gör någonstans? 

Nope, inte förrän det är publicerat. Och det kommer nog dessvärre ta några år.

Vilka kurser på Handels är du delaktig i? 

Om man vill träffa mig som lärare måste man välja Marketing som inriktning på kandidaten eller Marketing Master. Där dyker jag upp lite överallt, bland annat är jag en av tre kursansvariga för kursen XL i vår så där får man träffa mig flera gånger i veckan! Hela våren! OMG!

Nä hörrni, nu är det dags att rätta lite tentor. Om ni undrar något mer får ni gärna kommentera!