Forskning hit och dit

  • 3 min

Dags för önskeinlägg igen! Den här gången ska vi prata lite om forskning, nämligen min forskning.

Sedan 2012 går jag doktorandprogrammet i Business Administration (företagsekonomi) på Handelshögskolan i Stockholm. För den som inte är så nere med alla akademiska termer kan det vara lite snurrigt, så häng med här: jag håller alltså nu på att doktorera. Det kan man säga är en utbildning för att bli forskare, som kommer efter en magisterexamen. Programmet tar ungefär fyra år, och då skriver man på sin doktorsavhandling. När den är klar och godkänd disputerar man, och får då en doktorsexamen, och kan titulera sig doktor (PhD på engelska). Efter det kan man fortsätta forska för att så småningom bli docent (associate professor på engelska), och sen efter en herrans massa år kan man bli professor (full professor på engelska).

Men nu är jag alltså ungefär halvvägs igenom min tid som doktorand. Det innebär att det är mitt heltidsjobb att forska och undervisa i mitt specialämne som är konsumentmarknadsföring, med fokus på reklam. Just min doktorsavhandling handlar om oavsiktliga effekter av reklam, alltså hur reklam påverkar människor utöver i deras relation med ett visst varumärke. Det är skitspännande tycker jag.

Rent praktiskt kan man forska om reklam på flera olika sätt. Jag använder mig i första hand av experiment som metod. Det innebär att man visar olika sorters reklam för människor, och så mäter man hur de reagerar på den, antingen genom att ställa frågor till dem eller genom att registrera deras beteende. Om det finns skillnader mellan vad olika människor som har sett olika reklam säger eller hur de beter sig, kan man då anta att det beror på skillnader i reklamen. Till exempel kunde jag och mina handledare på så sätt konstatera att människor som ser homosexuella par i reklam verkar känna sig mer empatiska än dem som får se samma reklam med ett heterosexuellt par.

Vissa har undrat var man kan ta del av resultaten av min forskning, och svaret är tyvärr att det kan man inte än. Akademisk forskning tar tid och man bör inte gå ut med den innan den har blivit publicerad. Det innebär att andra forskare har granskat den supernoga och tycker att resultaten håller. Sånt tar ofta flera år. Det är en bra grej att tänka på när folk refererar till ”forskning” i exempelvis en dagstidningsartikel. Att en studie har gjorts och säger något är inte tillräckligt. Det kan vara rätt, men det är inte dubbelkollat. Om det däremot står att studien är publicerad i en vetenskaplig tidskrift, kan man vara mer säker på att den stämmer.

Alltså kommer det att dröja ett tag innan ni kan få höra sånt från mig. Däremot kommer det redan i december en bok där jag har skrivit ett kapitel baserat på andra människors forskning, det kommer jag att tipsa om på FB, insta och twitter så fort det finns att läsa. Och när (om) jag någonsin får något publicerat så lovar jag att berätta om det också så fort champagnedimman har lagt sig.

Hoppas att det var svar på alla frågor! Idag börjar dessutom Popaganda. Är så himla peppad på det, hoppas att vi ses där!