FOOD, Inc.

  • 2 min

FOOD, Inc.

Ganska exakt tre år för sent kollade jag häromdagen på dokumentären Food, Inc. Den var bättre än jag trodde. Det var inte så mycket djurplågeri och sånt. Mer fokus på de juridiska och ekonomiska förutsättningar som gör att vår matindustri kan se ut som den gör. Se den om ni inte har gjort det!

Något som jag däremot hade väldigt svårt för var filmens slut. Kontentan är nämligen att trots att vi har ägnat två timmar åt att prata om alla strukturella problem som finns i matindustrin, är det upp till mig att ändra på det. En bedrövlig situation som har skapats under nästan hundra år av lobbying, korruption och tekniska haverier ska rättas till av att jag betalar 5 dollar för ekologiska tomater istället för 2 dollar för vanliga. When consumers start demanding these products, we’ll deliver them, säger en av bönder avslutningsvis.

Man känner igen resonemanget från energisektorn. Vi har ett samhälle som är helt ohållbart beroende av fossila bränslen. Gå och släck en lampa och ta en dusch hellre än att bada, så ordnar det sig säkert.

Jag kan inte låta bli att tänka på vad som hade hänt om man tillämpat samma logik för hundra år sedan, när västvärlden började moderniseras. Bad man människor att välja produkter från företag som körde åtta timmars arbetsdag istället för tolv? Föreslog man för de rika att de frivilligt skulle avstå från hälften av sin inkomst så att vi kunde bygga sjukhus för pengarna? Erbjöd man fattiga, utslagna föräldrar valet att sätta sina barn i skolan eller att låta dem jobba i fabrikerna?

Vill man komma åt strukturella problem måste man ändra strukturerna. Man måste gemensamt bestämma att så här vill vi inte ha det, nu gör vi på det här sättet istället. Det kommer att göra ont ett tag och alla kommer inte hålla med, men sen kommer det att bli bättre. Konsumentmakt är ett otroligt användbart ord för företag och regeringar som vill smita från sitt ansvar i svåra frågor. Det låter ju så tjusigt. Men hittills har väl ingenting av värde någonsin förändrats utan inblandning från våra demokratiska institutioner. Jag förstår inte varför matindustrin skulle vara annorlunda.

When we start delivering these products, consumers will demand them. Så hade jag velat att bonden sa.