Fem punkter om Tokyo.

  • 5 min

Sådärja. Nu tänkte jag dela med mig lite av min resa till världens, helt egen min ovetenskapliga undersökning, näst bästa stad.

Det finns en himla massa guider till Tokyo ju, och en massa människor som kan stan bättre än jag. Så därför tänkte jag tipsa om några grejer som jag upptäckte på plats som jag inte kände till innan.

5 anledningar att gillar Tokyo.

1. Det finns nästan ingen brottslighet (utom den allvarliga organiserade, men den påverkar en inte direkt i vardagen). Folk paxar platser på fik med sina handväskor. Man kan vara hur full och ensam som helst när man går hem utan att vara orolig. I parken lämnar folk sina filtar, med kläder, kameror och allt, för att ta en promenad. Väldigt befriande. Och får en att tänka på hur sorgligt det är att det är så ovanligt.

2. Folk är himla vänliga. Och jag menar inte bara det artigt bockande, utan viljan att vara snäll. Alla jag stötte på försökte fatta, försökte hjälpa till, försökte göra min interaktion med dem lite trevligare än nödvändigt. Väldigt skönt när man är en lost turist.

3. Allt finns överallt. På så vis är Tokyo likt New York. Inget utom tunnelbanan (konstigt nog), stänger. Det finns vending machines tre gånger per kvarter. Offentliga toaletter på varje tunnelbanestation. 7 Eleven som säljer mat, paraplyer, plåster och vin vart man än tittar. ÄLSKAR det.

4. Man får se ut hur 17 som helst utan att någon bryr sig. Alla vet ju att det finns en massa knäppa klädstilar i Tokyo, men det här gäller liksom beyond det och det har större bäring än jag trodde. Jag kände mig aldrig utstirrad eller granskad, på gatan, tunnelbanan, hippa klubben eller i flotta butiker. Inte för att jag är särskilt konstig, men man blir ju ändå bedömd, liksom. Framför allt i Stockholm. Och igen fick det mig att tänka på hur dumt det är att motsatsen gäller på så många andra ställen.

5. Man betalar restaurangnotor i kassan. Inte så mycket att säga om det. Väldigt skönt och smidigt bara.

5 saker att göra i Tokyo.

1. Fotografiska Museet. Jag tillbringade en halv dag här när Eric var i skolan. Fantastiskt fint museum med jättebra utställningar. Ligger i Ebisu som man kanske annars inte kommer till, vilket ju är en extra bonus.

2. Meiji Jingu. Om du ändå är i Harajuku och shoppar eller tillbringar en dag i Yoyogi-parken, sväng förbi templet Meiji Jingu. Bland det vackraste jag har sett tror jag, och ligger i värsta sagoskogen bara fem minuter ifrån kaoset.

3. Kamakura. Kamakura är som en förstad till Tokyo som ligger cirka en timme med pendeltåg från centrum, nere vid vattnet. Förutom att det var lite ont om schyssta matställen (vi döpte om stället till Kama-Curry när vi letade efter lunch, för av någon anledning var typ allt indiskt/indosnesiskt) är det ett toppenställe att åka till om man har lite extra tid i Tokyo. Dels är det bedårande fint med en massa tempel och en giganstisk Buddha-staty, dels är det Tokyos surfspot och känns bitvis lite som typ Los Angeles. Leta dig ner mot vattnet så finns det fina klädbutiker, gigantiska badstränder och schyssta hamburger-hak. Konstig kontrast, som så mycket i den här stan.

4. Kedje-shopping. Om man bara ska shoppa lite i Tokyo ska man göra det på det stora kedjorna. Vill man tillbringa en massa timmar med att stora i småbutiker och upptäcka grejer ska man så klart göra det, men H&M, Topshop osv är sjukt mycket bättre här en någon annanstans. Och västerländska storlekar finns där, i alla fall upp till strl 38. En annan kul samt ej dyr aktivitet är att gå till ett apotek och köpa en massa konstiga skönhetsgrejer, typ ansiktsmasker, kylsprej, lösögonfransar och annat jox. Tyvärr fattar man (jag) inte vad som står på förpackningarna. Tog mig fem dagar att förstå att när det var en bild på en bebis var inte produkten för barn, det betydde att man får bebislen hud av den. Ta med en japan eller chansa.

5. Don Quijote. Det här är ett varuhus som finns på flera ställen, bland annat i Akihabara, och mitt livs bästa shoppingupplevelse trots att jag inte köpte något. På de åtta våningarna trängdes bland annat kakhattar, rosa brödrostar, skitnygga plastklockor som jag fortfarande ångrar att jag inte köpte och french maid-kostymer för män. Och så finns det enorma spelhallar och en hel våning tillägnad popgruppen AKB48.

5 saker att äta i Tokyo.

1. Avsmakningsmenyn på Kaikaya by the Sea i Shibuya. För ungefär en femhunka per person åt vi en av de godaste middagarna någonsin. Fisk, fisk, fisk och misosoppa. Restaurangen var jättemysig. Det mest europeiska av ställena vi var på, men på ett bra sätt.

2. Allt som går att steka/koka/grilla vid bordet. Vi åt så här på en massa olika ställen, från shabu-shabu (en slags japansk fondue) i Shinjuku till fläskkött i Koreatown. Ställena finns överallt och ser ibland rätt trista ut, men det var alltid helt sjukt gott.

3. Lunch på Nid Café. Om man är runt och shoppar i Harajuku eller Aoyama är det här ett toppenställe att pausa på. Maten är fransk, utsikten Tokyo och vinet kommer i små fina glas.

4. Allt med smak och citron och honung. Jag blev helt besatt av det här, framför allt i dryckesform, och tvingade Eric att lusläsa på alla flaskor så att jag skulle få rätt. Varför i hela friden är det bara typ halstabletter som har den smaken i västvärlden?

5. Efterrätter med grönt te. Jag är inget stort sötsaks-fan, men så fort något smakar grönt te är det på något vis bara bättre. Glass, cheesecake eller muffin kvittar. Grönt = gott.

Det var det! Borde naturligtvis komplettera det här med lite bilder, men har ej orkat redigera dem än, så ni får klara er. Och en massa människor mailade mig med tips också, ni får gärna kommentera så får fler del av era briljanta erfarenheter!