Fem bra skäl

  • 2 min

I helgen var jag då alltså på min första grej på MP sen jag flyttade hem. Det var Stockholmsregionens Dag och vi hängde en hela lördagen för att lyssna på en massa klokt folk. På kvällen satt jag med i en panel och pratade om nya former av engagemang, i och med MPNY och sånt.

Det var så otroligt kul, intressant och lärorikt. Och jag kunde inte sluta tänka på att alla, om man har den minsta gnutta vilja eller engagemang i kroppen, borde gå med i ett politiskt parti. Jag kommer inte alls från det hållet från början. Var aldrig med i någon ungdomsförbund och kände ingen som var det heller. Därför var jag lite skraj för vad det innebar. Jag kunde ju inget om hur saker funkar. Men nu har jag alltså ändrat mig. Några anledningar:

1. Vi har representativ demokrati i Sverige och vill man ändra på något är det allra enklaste sättet att göra det inom ramen för ett politiskt parti. Intressegrupper, tankesmedjor och föreningar i all ära, men det är ändå ett steg bort från den riktiga makten. Som medlem kan man skriva en motion eller sätta sig i en grupp och börja göra.

2. Man behöver inte hålla med om allt. Däremot är det bara som medlem man kan ändra på ett partis poliktik, eftersom man har rösträtt. Det är ju logiskt, men jag tänkte faktiskt inte på det innan jag själv hoppade på.

3. Man lär sig hur demokrati fungerar. Det är faktiskt ganska krångligt. Kommun, landsting och riksdag, tjänstemän och politiker, motioner och propositioner, grupper och utskott och gud vet allt. Genom att börja jobba med det själv faller förhoppningsvis några bitar på plats. Och igen: tycker man att något är dumt/fel har man en plattform för att försöka ändra på det.

4. Man får ett litet smakprov på hur världen skulle se ut om man själv fick bestämma. När man träffas med sina partikompisar är ingenting krångligt, eftersom man delar samma värdegrund. Kan verka som en skitsak, men i lördags kunde jag exempelvis äta all mat, pga det inte är konstigt att vara vegetarian. Och folk får se ut hur fasen de vill och vara kära i vem de vill och det är lika många kvinnor som män på scen och det känns så himla skönt att inte behöva vara på sin vakt hela tiden.

5. Folk är snälla. Igen, ganska självklart, men partier blir glada när de får nya medlemmar. De behöver alla händer och röster de kan få. Så alla är vänliga och intresserade och inte det minsta svåra.

Så. Om du tycker att det låter bra, här är länkarna. Och, som med allt: skulle det bli fel är det ju bara att ändra sig.

Miljöpartiet

Feministisk Initiativ

Vänsterpartiet

Socialdemokraterna

Centerpartiet

Folkpartiet

Moderaterna

Kristdemokraterna

Piratpartiet