Ett svårt val.

  • 2 min

Det är EU-val på söndag och många av er har frågat hur jag ser på valet mellan MP och Fi. Vad är skillnaden, varför ska man välja det ena eller det andra, och vad väljer jag?

Till att börja med är det ju helt fantastiskt att det här ens är en relevant diskussion. Förra valet var feministiska frågor så långt ner på agendan att jag inte minns att jag fick frågan en enda gång. Då röstade man efter ekonomi eller möjligen skola/vård/omsorg, inte mänskligt värde och lika rättigheter. Win!

MP och Fi har mycket gemensamt (inte minst är de högst upp på SD:s shitlist) och valet emellan dem är svårt. Fi har inte en lika utvecklad politik, men kanske en starkare symbolisk laddning. Dessutom tycker jag att Soraya Post (etta på Fi EU-lista och alltså den som i så fall skickas till Bryssel) verkar vara en jäkligt skarp och kunnig person med skinn på näsan. Precis samma egenskaper som gjorde att Isabella Lövin lockade mig till MP en gång i tiden, och Lövin ställer upp i år igen.

För mig handlar det alltså för första gången inte om att välja bort något. Tidigare har det varit superenkelt: MP var det enda partiet som drev mina hjärtefrågor (miljö, hållbart samhällsbygge, jämställdhet, migration) i något som ens liknade ett håll jag gillade. Nu när Fi har breddat sin politik finns det alternativ, och tyvärr har man bara en röstsedel och måste fatta någon slags beslut.

Jag väljer MP. Inte för att jag inte tror på Fi, utan för att jag med MP kan få i stora drag hela Fi:s politik med en massa annat som bonus. MP och Fi ligger båda i topp när det gäller jämställdhet och mänskliga rättigheter (se bland annat RFSL:s statistik här). MP har DESSUTOM en genomarbetad budget, en plan för öppnare gränser och en supervass klimatpolitik. Lövin krigar som en chef i Bryssel gällande fisket. För mycket gott på den buffén, helt enkelt.

Vissa pratar om att man av taktikskäl borde rösta på MP för att en röst på Fi kan bli bortkastad om de inte kommer in, och försvaga hela den röd-gröna blocket. Så tycker jag absolut inte att man ska tänka. Jag tror att det känns i magen när det är rätt. Men den allra viktigaste taktiken är att RÖSTA, oavsett om det är grönt, rosa, blått eller rött. Bara så kan vi få bort de bruna krafterna som de allra flesta av oss verkligen inte vill ha.