Ett nytt projekt

  • 1 min

Härom dagen tipsade ja ju om podcasten Creative Screenwriting Magazine. Har du lyssnat på den än? Om inte, gör det. Så, nu har jag sagt det två gånger. Det får räcka.

Hur som helst, i de flesta avsnitten pratas det ganska mycket om hur manusförfattarna arbetar med outlining (disposition heter det väl på svenska? Det låter jättesvårt. Vi kallar det outline tills vidare). De flesta är rörande överens om att outlinen är den del av arbetet som både är viktigaste och tar mest tid. Man kan ägna månader eller år åt att klura ut var filmen ska sluta och vilka olika scener och karaktärer som ska ta den dit. När det är klart, är det bara att skriva.

Jag tycker att precis samma princip gäller för oss som jobbar med reklam, bara att man inte pratar om det. När man väl har rett ut var kampanjen ska sluta och vilka rörliga delar som ska göra att man hamnar där, blir det inte särskilt svårt att få ihop det. Men så fort man börjar sväva lite på målet blir det väldigt oklart alltihop.

Jag tror som sagt att de flesta kreatörer redan jobbar så här, bara inte medvetet. Men det vore nog bra att formalisera processen lite så att man kommer bort från det väldigt oklara verbet idéa. Från och med nu ska jag göra en ordentlig outline till alla mina idéer innan jag ens tänker tanken på moodboards eller manus.

Återkommer om hur det går.