Ett enda råd

  • 1 min

Förra veckan var jag med i en alumnipanel i aulan på Handels. Där satt det bortemot 300 personer som precis skulle börja första året och jag tror att tanken var att vi skulle säga de var utvalda, fantastiska och att de kommande åren kommer att bli de roligaste i deras liv, samt förklara att man kan bli nästan vad som helst om man tar sig igenom utbildningen. Jag gjorde knappast mitt livs framträdande, och lät nog ganska cynisk, men några bra saker blev sagda av de andra paneldeltagarna i alla fall. Och jag hade kunnat säga en bra grej om jag bara hade kommit på den då, och inte nu.

När vi fick frågan om vi kunde ge ett enda råd till dem som satt i publiken, sa jag att de skulle komma ihåg att utanför Handels anser inte folk att möjliga yrkesval kan delas upp i managementkonsult, investment banker och ”övrigt”(vilket det ofta kändes som när man gick där, vill jag minnas). Man kan faktiskt bli vad man vill. Det var ett helt okej råd. Men det jag egentligen ville säga var det här (och det gäller så klart oavsett vilken utbildning man läser):

När du pluggar, använd tiden till att fundera på vilket bidrag du vill göra till samhället. 

Bidraget kan vara ekonomiskt, akademiskt, politiskt, kreativt, relationsmässigt. Det kan handla om att du vill göra människor gladare, smartare, friskare eller rikare. Det kan handla om att du vill ta bort ett problem du stör dig på. Det är helt upp till dig. Men om du har det klart för dig, kommer det mesta andra att falla på plats. Då kommer det att bli lättare att välja kurser, extrajobb och karriär. Och du kommer att vara sjuhelsikes anställningsbar om det är vad du vill, eller ha halva affärsplanen klar om du vill starta företag. Om man vet hur man vill hjälpa till vet man nämligen mer än de allra, allra flesta.

Det är vad jag borda ha sagt. Får hoppas på att bli inbjuden nästa år igen.